Каталуния - Испания

Днес Испания за кратко затвори въздушното пространство над североизточната област Каталуния и три други области, тъй като се очакваше да преминат остатъци от китайска ракета, съобщиха в петък органите за извънредни ситуации в Каталуния.

„Поради риска, свързан с преминаването на космическия обект CZ-5B през испанското въздушно пространство, полетите бяха напълно ограничени от 09:38 ч. до 10:18 ч. в Каталуния и други общини“, съобщи службата в своя акаунт в Twitter.

Дългият Марш 5Б (CZ-5B), най-мощната китайска ракета, изстреля на 31 октомври от южната част на Китай, за да достави последния модул на китайската космическа станция, която в момента се изгражда.

Въпреки че ракетата частично изгаря, когато навлезе в земната атмосфера, по-големите отломки от нея все още могат да представляват опасност.

Въпреки че експертите смятат, че вероятността хората или населени райони да бъдат ударени за ниска, НАСА и експертите критикуват китайския подход. „Никоя друга държава не оставя тези 20-тонни неща в орбита, за да навлязат отново в земната атмосфера по неконтролиран начин“, каза астрофизикът Джонатан Макдауъл от Центъра за астрофизика Харвард-Смитсониън през юли пред Си Ен Ен.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук