Лидерът на Испанската социалистическа работническа партия и премиер на Испания Педро Санчес
Снимка: БТА

Лидерът на социалистите в Испания Педро Санчес ще направи опит за съставяне на ново правителство, което се очаква да получи зелена светлина от парламента. Когато той свика предсрочни избори, заради тежката загуба, която претърпя на местните избори през май, почти всички го отписаха и предрекоха край на политическата му кариера. Но днес Санчес ще предложи на испанския парламент да му позволи да състави ново правителство, кандидатура, която се очаква да бъде подкрепена от мнозинството от депутатите.

Докато изборният хазарт на лидера на социалистите изглежда е на път да се изплати, той идва на изключително висока цена.

За да бъде правителството му одобрено от фрагментирания парламент, Санчес трябваше да си осигури подкрепата на каталунската сепаратистка партия на Карлес Пучдемон Junts. В замяна на подкрепата, неговата Социалистическа партия внесе спорен законопроект за амнистия на онези, които участваха в каталунското сепаратистко движение през последното десетилетие и провеждането на незаконен референдум в Каталуния.

„Исторически амнистиите в Испания са били прилагани след епизоди на голямо насилие или когато има смяна на режима, като последната такава е приета през 1977 г.“, обясни политологът Пабло Симон. „Но този е невъзможно да се разграничи от преговорите за съставяне на правителство.“

През изминалата седмица хиляди испанци излязоха на протест по улиците. Въпреки че се очаква протестът да се разсее, както се случи през 2021 г., когато помилването на хвърлени в затвора каталунски лидери предизвика масов гняв, дълбокото социално напрежение вероятно ще остане.

Десноцентристката Народна партия обеща да оспори амнистията в съда. Ако законът бъде отменен, това би представлявало зашеметяващ удар за Санчес.

Но дори ако амнистията стане факт, този резултат може да се окаже също толкова проблематичен за социалистическия лидер.

Законопроектът би позволил на фигури като бившия президент на Каталуния Карлес Пучдемон, който живее в Белгия след неуспешния референдум за независимост на Каталуния през 2017 г., да се върнат в Испания – и в политическото лоно.

Остава да видим дали де факто лидерът на Junts все още може да вдъхнови масите, които го подкрепиха преди шест години, и дали ще може да ги използва, за да окаже натиск върху Санчес.

Парламент, който не прави нищо

Едно нещо е да накараш партии в раздробен парламент да подкрепят съставянето на правителство. Но да ги накараш да гласуват за определено законодателство е друго.

Различните леви и сепаратистки партии, които трябва да подкрепят Санчес имат коренно различни политически идеологии и това може да бъде основен проблем през този мандат.

„Ще бъде много трудно да се приемат закони“, каза Симон.

Но Педро Санчес никога не се е страхувал от рисковете. След като правителството му приеме бюджет, придвижването на неговата законодателна програма ще изисква от него да направи това, което умее най-добре: да преговаря.

„По време на последния мандат, когато министър-председателят ръководеше първото по рода си коалиционно правителство на Испания, получихме голямо, социално прогресивно законодателство, прието въпреки пандемията и войната в Украйна“, каза бившият здравен министър и секретар на Социалистическата партия на Каталуния Салвадор Ила пред POLITICO.

„Мисля, че следващият мандат ще бъде много по-продуктивен и стабилен, отколкото повечето хора прогнозират.“

*Текстът е публикуван в „Политико“. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук