Посолство на Испания в София

Произведения на испански композитори ще прозвучат тази вечер в зала „България”. Концертът, посветен на Испания ще бъде  в изпълнение на Софийската филхармония и Quarto Quartet.

През 2020 г. се отбелязват 110 г. от установяването на дипломатически отношения между България и Испания. По повод годишнината до края на 2020 г. са предвидени редица културни събития, акцентиращи върху приятелството между двата народа.

Като част от тези събития вчера испанското посолство у нас отбеляза по иновативен начин националния празник на страната. На 12 октомври Испания отбелязва годишнината от откриването на Америка от Христофор Колумб през 1492 г.

Честването на празника у нас протече с видеа, публикувани в социалните мрежи на Испанското посолство в София, поради ограничителните мерки, свързани с пандемията от коронавирус.

Видеопослание към всички испански граждани в България и към всички приятели на страната у нас отправи посланик Алехандро Поланко, акцентирайки върху пандемията от Covid-19 и трудностите, през които Испания е преминала заради нея. Посланикът припомни, че на 8 май 2020 г. се отбеляза 110-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Испания и България.

На Фейсбук страницата на Испанското посолство бяха публикувани и видеа, в които граждани дефинират какво означава #España за тях и какво се чества на #12deOctubre.

Министърът на външните работи, ЕС и сътрудничеството Аранча Гонсалес Лая също направи видеообръщение, в което си спомни в за жертвите на #COVID19, призовавайки към единство, солидарност, национално европейско и глобално сътрудничество, за да излезем по-силни от тази криза.

Бяха публикувани и видеа, свързани с изкуството и културата на Испания, в които различни личности разсъждаваха върху света на изкуството и различните му изражения.

Събитията, отбелязващи приятелството между Испания и България ще продължат до края на 2020 г., като следващото ще бъде на 3 ноември, когато в рамките на  кино-литературния фестивал CineLibri, ще бъде прожектиран филмът While at war на режисьора Алехандро Аменабар, след което ще се състои кръгла маса за творчеството на философа и писател Мигел де Унамуно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук