Най-натовареният мегаполис в Турция Истанбул е сред петте най-големи градове в света, които са най-засегнати от задръстванията на трафика, разкри неотдавнашно проучване.

Петте най-натоварени града в света са колумбийският Богота, бразилският Рио де Жанейро, Мексико Сити, Истанбул и бразилският Сао Пауло.

Средностатистически шофьор на Истанбул губи 153 часа в задръстване през миналата година, осмото по размер загубено време в света, показва проучване на фирмата за транспортни анализи INRIX. Проучването класира задръстванията в повече от 900 града по света.

Времето, изгубено в трафика, нарасна с 6% през 2019 г. спрямо предходната година.

Истанбул беше включен в челната петица „поради (неговото) голямо население и тежки задръствания“, заявиха от компанията.

Скоростта, с която шофьорът може да очаква да измине 1 километър в централния бизнес район по време на пиковите часове в Истанбул, е 17,7 км/ч.

Използването на обществен транспорт или колоездене в Истанбул би отнело 50-100% повече време от това при пътуване с превозно средство, се казва в проучването.

Истанбул беше класиран на девето място през 2018 година.

В световен план шофьорите през 2019 г. прекараха повече време, заседнали в трафика, отколкото в предишни години. INRIX събра и анализира анонимни, обобщени данни за местоположение от производители на автомобили, мобилни приложения и фирми за товарни превози.

По-рано този месец Столичната община в Истанбул заяви, че повечето жалби, подадени от жителите на града са фокусирани върху трафика.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!