Рой Бенавидес е един от най-смелите мъже раждани някога. Няколко пъти той се среща със смъртта, но напук на всички човешки закони успява да я излъже. Освен това спасява много животи с безстрашните си действия по време на войната във Виетнам.

Рой е роден на днешната дата през 1935 г. в Тексас, САЩ. Майка му е индианка, а баща му – мексикански фермер. На 7 години остава кръгъл сирак, след като първо татко му, а след това и жената, която го е родила, умират от туберколоза. Той и по-малкия му брат се местят в Ел Кампо, където заедно с осем техни братовчеди са отгледани от чичото, лелята и дядо си. Като дете работи чистейки обувките на местната автогара, помага във ферми в Калифорния и Вашингтон и продава в магазин за гуми в Ел Кампо. На 15 години спира училище, за да се труди на пълен работен ден, а на 17 постъпва в Тексаската армия по време на Корейската война. През 1959 г. се жени за половинката си Хилария, а след това е назначен в 82-ра въздушна дивизия във Форт Браг, Северна Каролина. Там той тренира здраво за елитните части, в които впоследствие е приет.

Рой Бенавидес 3

През 1965 г. е първата среща на Рой „очи в очи“ със смъртта. Пратен е в Южен Виетнам, където стъпил на сухоземна мина по време на патрул, но се разминал с най-лошото. Пострадали единствено краката му. Веднага е върнат в САЩ, където лекарите категорично му казали, че никога повече няма да може да ходи и ще остане парализиран. Те дори го посъветвали да си изготви документите за инвалидна пенсия.

Бенавидес не се доверил на медиците и започнал всяка нощ да прави опити да тренира, въпреки категоричните им забрани. Ставал от леглото си и пълзял по земята до стената, където помагайки си с ръце, лакти и брадичка, опитвал да се изправя. Край него го подкрепяли негови колеги, много от които били трайно парализирани или с липсващи крайници. Започвал с размърдване на пръстите, а след това опитвал и с глезените. Болките били ужасяващи, но, често облян в сълзи, той продължавал битката. Още на следващата година е изписан от болницата и веднага поискал да се върне във Виетнам. Това станало едва през 1968 г., въпреки че болките в пострадалите му крайници продължавали да са много сериозни.

Master Sgt. Roy P. Benavidez could make for an intimidating figure -- especially if you were trying to date his daughter.

На 2 май 1968 г. Рой прави най-големия си подвиг, когато се проявява като истински Рамбо. Нашият герой чува по радиостанцията зова за помощ на 12-членен патрул на специалните сили, който е заобиколен от батальон от 1000 души. Решен е да им помогне на всяка цена. Хеликоптерът го оставя на вражеската територия, въоръжен само с нож и торба с лекарства за пострадалите. Бенавидес успява да изведе осем войници, спасявайки живота им. Битката продължава цели шест часа, а Рой неколкократно е повален от вражеската стрелба, но продължава с плана за евакуация. Успява да заведе войниците до хеликоптера, но в този момент пилотът е убит, а машината е уцелена в двигателя. Американецът вика друг хеликоптер по радиостанцията.

Рой Бенавидес 14

Докато той дойде обаче минава доста време. В изпълнение на заповед Рой отива до убития командир да прибере секретни документи, като през това време е улучен два пъти от куршуми. Накрая е нападнат от виетнамски войник, който го наръгва с щика си. Като истински Чък Норис обаче успява със сетни сили да го прободе смъртоносно с ножа си. В крайна сметка хеликоптерът идва, а войниците са изведени от „ада“. След приключване на акцията, Рой е откаран в базовия лагер, където е обявен за… мъртъв. Когато обаче докторът тръгва да затваря торбата с трупа му, „покойникът“ се изплюва в лицето му. По тялото му са преброени 37 рани от куршуми, щикове и шрапнели.

Рой Бенавидес 1

Заради подвига си той получава много ордени за храброст от САЩ, сред които „Пурпурно сърце“. Той е предложен и за Медал на честта от свой колега от специалните части през 1973 г. Срокът, предвиден в устава за времето от извършения подвиг до връчването на наградата, обаче е изтекъл и му предлагат друг орден. От армията все пак са склонни да връчат отличието на Рой, ако се намери жив участник и свидетел в 6-часовата битка. Нашият герой е сигурен, че такъв вече надали може да намери и се примирява. Години по-късно обаче съдбата го възнаграждава. Свидетел е намерен – бившият войник от неговата част Брайън О`Конър, който е бил тежко ранен в битката и Бенавидес го е мислел за мъртъв. След възстановяването си човекът се преместил във Фиджи, а по време на една почивка в Австралия през 1980 г. съвсем случайно попада на препечатана статия за подвига на своя колега и за отказания му орден. Той веднага се връща в САЩ и с 10-страничен свидетелски доклад, в който разказва и най-малките подробности за битката, помага правдата да възтържествува. Така през 1981 г. Роналд Рейгън връчва заслуженият Медал на честта на Бенавидес.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
След битката във Виетнам Рой продължава да служи на армията на родината си до своето пенсиониране.

Рой Бенавидес 17

Умира в болница във Форт Сам Хюстън на 29 ноември 1998 г.

Рой Бенавидес 6

За още интересни статии и материали харесайте страницата на Debati.bg във facebook!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук