Европейският съюз, Япония

Европейският съюз и Япония подписаха ключово икономическо споразумение. Това е най-мащабната търговска сделка, сключвана някога от ЕС, от гледна точка на пазара, отбелязват експертите.

Това споразумение ще създаде най-голямата зона за свободна търговия в света, обхващаща 635 милиона души.

Според сделката, митата между ЕС и Япония драстично ще намалеят. Ще се отвори пътя към по-бърза и опростена търговия между двете и увеличаване на размера й.

Подписано беше и споразумение за стратегическото партньорство, свързано със сътрудничество в сигурността по въпроси като международния тероризъм и организираната престъпност, енергийната, климатичната и киберсигурността и други.

Тези нови споразумения контрастират с решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да въведе принципа „Америка на първо място“ в търговската политика, отбелязва сайтът theconversation.com.

Откакто встъпи в длъжност, Тръмп наблегна на двустранните сделки, издигна търговски бариери и подкопа международни институции като Световната търговска организация.

Именно очакването за националистките политики на Тръмп и особено оттеглянето му от Транстихоокеанското партньорство даде тласък на преговорите между ЕС и Япония по двете споразумения.

Големите търговски договорки отнемат дълго време, а разговорите между ЕС и Япония започнаха през 2013 г.

Договорът идва на фона на предстоящото напускане на Великобритания на Европейския съюз и излизането й от споразумението за свободна търговия. Икономистите обаче отчитат, че икономиката на Япония е в пъти по-голяма от тази на Обединеното кралство.

МИТАТА

С днешното споразумение между ЕС и Япония се премахват митата за 97% от стоките, внасяни от ЕС, и за 99% от стоките, внасяни от Япония.

След преходен период ЕС ще отмени митата върху японските автомобили, камиони и битова електроника.

Очаква се компаниите в ЕС да спестяват 1 милиард евро на година от митата, които в момента плащат за износа в Япония.

Споразумението ще отвори японския пазар за 127 милиона потребители на селскостопански продукти от ЕС и ще увеличи възможностите за износ на ЕС в много други сектори, например финансовите услуги.

След като паднат митата за 84% от селскостопанските и рибни продукти, европейците ще печелят повече от износ на стоки като сирена, свинско месо и вина.

Основният интерес на Япония в търговската сделка с Европа бе да увеличи износа си в областта на автомобилната индустрия. ЕС досега налагаше 10% мита за японските коли.

Заедно икономиките на ЕС и Япония представляват около една трета от световния брутен вътрешен продукт. След като споразумението започне да се прилага изцяло, годишният търговски обмен между ЕС и Япония би могъл да нарасне с близо 36 милиарда евро.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук