"Денацификаторът" Уткин отдавна е известен като отявлен нацист, цял татуиран със символи на SS и Вермахта.

Известно е, че Пригожин спазваше изключителни мерки за безопасност, но е твърде вероятно той наистина да е мъртъв, съобщи в ежедневната си сводка британското военно разузнаване, което все още допуска варианта Пригожин да се е скатал на остров в южните морета, като е качил някой друг на самолета, взривен от Путин.

Но гибелта на Пригожин, истинска или фалшива, ще окаже дълбоко дестабилизиращо въздействие на обезглавената ЧВК „Вагнер“, смятат в Лондон.

Засега не е ясно какво ще предприемат остатъците от наемническата войска, но в интернет вече се появи видео, в което трима вагнеровци с маски и в пълно снаряжение обещават „да се върнат“ където трябва и в един глас казват: „Чакайте ни!“ Видеото е с продължение няколко секунди и от него не става ясно къде смятат да се „връщат“ наемниците, но и тримата изглеждат много разгневени.

В мрежата вървят версии за нов поход към Москва.

Сложно е да се предположи кой може да наследи Пригожин начело на ЧВК „Вагнер“, още повече, че с него бяха убити главният боен командир – откровеният хитлеро-нацист Дмитрий Уткин и началникът на тиловата част Валерий Чекалов.

Доскоро нацистът Уткин беше скъп гост на Путин в Кремъл.

Американският Институт за изследване на войната (ISW) смята, че след смъртта на тримата главни вероятно „Вагнер“ ще престане да съществува като отделна единица. Възстановяването на ЧВК като квази независима структура с нови, лоялни на Кремъл командири, е малко вероятно, смятат експертите от ISW.

Институтът напомня, че останалите живи командири на „Вагнер“ не са излезли с официално изявление по повод убийството на Пригожин и Уткин. Може би това е свързано с настъпилите хаос и страх в техните редици, или защото руските власти директно са им заповядали да си затварят устите. „Готовността на Путин публично да убие командирите на „Вагнер“ вероятно ще накара останалите командири да се въздържат от бързо издигане на нови лидери на мястото на умрелите“, пише в сводката на ISW.

Институтът смята, че Путин няма да направи от Пригожин мъченик, но убийството на Уткин е тежка обида за „вагнеровците“ – за тях той беше истинска легенда. ISW отдавна отбелязва, че недоволството от ликвидирането на Дмитрий Уткин може да стане център на бъдещи конфликти с командирите на редовната армия и хората на Пригожин и Уткин.

Макар и не веднага.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук