ИТН ДПС

В зала „Запад“ на Народното събрание се проведоха политическите консултации между „Има такъв народ“ и ДПС в търсене на формула за бъдещ кабинет.  Представителите на „Има такъв народ“ на разговорите бяха Тошко Йорданов, Виктория Василева, Ивайло Вълчев, Филип Станев. Представителната група, която води консултациите от страна на ДПС, включва лидерът Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Халил Летифов,  Станислав Анастасов.

Тези политически консултации са последни на ниво ръководство в парламентарните групи, които трябва да очертаят приоритетите за бъдещо управление, както и дали ще има по-широка парламентарна подкрепа за бъдещо правителство.

Срещата фокусира голям обществен и медиен интерес, след като „Има такъв народ“ покани ДПС въпреки категоричните позиции на припознатите им партньори „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ да не подкрепят правителство с участието на ГЕРБ и ДПС.

Лидерът Мустафа Карадайъ видя добра основа за диалог в рамките на това 46-то Народно събрание и посочи, че за ДПС е важно възстановяване на нормалността политиката:

„Добра е средата, която е създадена в 46-ото Народно събрание според нас, защото има една добра основа за диалог. И нашият призив е всички отговорни политически партии в Народното събрание да се възползваме от тази ситуация  и да се опитаме да очертаем дневния ред на обществото,… да очертаем и дневния ред и на Народното събрание, дневния ред и на евентуално бъдещо управление в страната.“

„Повечето от идеите ни съвпадат,но имаме и различия. Заявихме категорично, че безусловна подкрепа няма“, допълни Карадайъ.

„Посочихме едно неотменимо условие: възстановяването на нормалността в политиката, и демокрацията, което за нас значи НС да заеме мястото си според Конституцията на България, и държавният апарат да не се ползва като бухалка срещу гражданите и бизнеса, а да функционира съгласно законите и в услуга на хората, за създаване на добър бизнесклимат. Това ни беше условие, и няма как да се откажем от него. Заявихме и още едно нещо на срещата: персоналният състав на кабинета за нас също е от значение, като категорично заявихме, че не държим и не искаме да предлагаме министри и имена“, завърши Карадайъ.

След срещата Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ каза:

„Говорихме за приоритети, не сме водили диалог за подкрепа на евентуален кабинет. Просто изложихме нашите приоритети. Те казаха, че за тях персоните в евентуален кабинет са важни, а ние уточнихме, че това е наша отговорност и няма да взимаме съвети от никого, и няма да се съобразяваме с никого. Подкрепа от тях не сме търсили, нито те са ни предлагали хора, нито пък щяхме да ги приемем“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!