Гешев
На снимката: Иван Гешев - главен прокурор на България

Главният прокурор Иван Гешев отмени срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова по повод водната криза в Перник. В съобщение на сайта на прокуратурата пише:

„Поради публично заявеното намерение да бъде проведен брифинг в гр. Перник от председателя на ПГ „БСП за България“ г-жа Нинова, с основна тема – срещата в Прокуратурата на Република България, същата беше отменена от главния прокурор. Прокуратурата на Република България няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели и в нарушение на конституционно регламентираните й правомощия, независимо от политическия субект.”

В съобщението се добавя още, че прокуратурата ще извърши проверка по всички сигнали за извършено престъпление.

„При заявена необходимост за предоставяне на информация от значение за упражняване на парламентарните правомощия на народните представители, поради значимостта и обществения отзвук на проблемите с водоснабдяването на населението в района на Община Перник, главният прокурор на Република България има готовност да предостави на Народното събрание обобщени данни за предприетите действия, след съгласуване с наблюдаващите прокурори (по реда на чл. 198, ал. 1 от НПК и съгласно Решение на Конституционния съд от 06.06.2017 г., к.д. 15/2016 г.).”

Припомняме, че Корнелия Нинова заяви, че водната криза от криза в Перник става национална, защото и други области и градове са застрашени от този проблем.

В неделя тя каза, че от 2017 до края на 2019 г. БСП 17 пъти са поставяли в парламента темата за водата в Перник. „В язовир „Студена” са инвестирани 32 млн. за подводен ремонт, през август 2019 г. е подписан договор за изграждане на ВИК инфраструктура за 106 млн. лв. за промяна на водопреносната мрежа. Въпросът е какъв е резултатът? Виждаме го – никакъв. Водопреносната мрежа тече като лейка. Къде са парите от тези два ремонта е въпрос на прокуратурата. ВИК операторът в Перник е предупредил за това състояние още през април тази година. Въпросът е защо не са взети мерки – от безхаберие, от некомпетентност, от прикриване на злоупотреби?”, коментира Корнелия Нинова.

Главният прокурор Гешев проведе среща и с кмета на Община Перник Станислав Владимиров още на 22 ноември.

Миньорският град е на воден режим от 18 ноември. Заради драстичното намаляване на водата в язовир „Студена” и доближаването до мъртвия му обем на 21 декември в Перник бе обявено бедствено положение. От 28 декември то е удължено с още 30 дни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!