Иван Гешев

„Ще бъдат предприети необходимите законови мерки за гарантиране на сигурността на българските магистрати при изпълнение на служебните им задължения, заявиха от ръководството на прокуратурата на втория за деня брифинг“, след като сутринта СРП обвини ГДБОП в безпрецедентен натиск в хода на разследването за източването на автомагистрала „Хемус”.

„Война между институциите означава само едно – загуба и щета за обществото“, заяви от своя страна заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Той призова за разум и работа, насочена към обществото.

„Няма война между МВР и прокуратурата. Води се война срещу прокуратурата. Интерес от тази война имат само престъпниците. Цената за това ще платят българските граждани“, каза на свой ред главният прокурор Иван Гешев, който посочи, че за първи път вижда такъв безпрецедентен натиск върху редови прокурори. Днес са те, утре ще са съдиите, а в други ден ще сте вие или някой гражданин“, обърна се Гешев към медиите в Съдебната палата.

В специална декларация ръководството на прокуратурата заявява, че ще бъдат предприети необходимите законови действия за защита на магистратите и че за случващото се ще бъдат информирани председателят на Народното събрание, президентът, премиерът, Европейската комисия и чуждите посолства у нас:

Той отговори и на думи на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, номиниран да остане на поста и в редовния кабинет, така:

„Чух, че служебният министър Бойко Рашков някъде е казал, че това е професионален конфликт. Това не е професионален конфликт. Това е незаконен, неправомерен натиск върху магистрати да извършат престъпление срещу правосъдието.“

„Независимостта на българските магистрати трябва да бъде непрекъснато явно отстоявана. Ние ще работим само и единствено в интерес на гражданите и няма да воюваме с никой освен с престъпността“, заключи Иван Гешев.

Припомняме, че по-рано днес от прокуратурата заявиха, че директорът на ГДБОП Калин Стоянов е притискал прокурори по разследването за източените милиони от строежа на магистрала „Хемус“. По делото срещу обвинения за пране на пари Борислав Колев Калин Стоянов оказал „безпрецедентен натиск“ върху наблюдаващите прокурори. От наблюдаващите прокурори по делото срещу Колев било поискано – срещу обяснения от негова страна, да не протестират наложения му от Софийския градски съд домашен арест, а обвинението му да бъде преквалифицирано в по-леко. Впоследствие обвиняемият отказал да говори пред разследващи.

Веднага след това среща с прокурорите е поискал директорът на ГДБОП Калин Стоянов, каза говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова:

„Упълномощеният защитник на обвиняемия е заявил, че неговият подзащитен ще даде обяснения, без да уточнява какви, като е поставил към наблюдаващите прокурори изисквания като условия, за да бъдат дадени тези обяснения и впоследствие директорът на ГДБОП е отправил редица реплики към колегите, че с този отказ да бъдат удовлетворени исканията на защитата се слага край на делото, пречи се на разследването и за това ще бъде търсена отговорност“.

Образувано е досъдебно производство за опит обвинителите да бъдат склонени да нарушат служебните си задължения, като ще бъде разпитан и самият директор на ГДБОП.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук