Днес главният прокурор Иван Гешев направи изявление в Съдебната палата, обграден от заместниците си, ръководители на апелативни, окръжни и районни прокуратури, както и членове на Висшия съдебен съвет.

Повод за изявлението му е снощният протест, в който президентът Румен Радев се включи.

„Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си. От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт, от прокуратурата“, каза Радев снощи пред протестиращите.

Няма недосегаеми

Главният прокурор каза:

„Единственият недосегаем човек в Република България, според Конституцията, е именно президентът. Затова ние ще изчакаме и уважим решението на Конституционния съд по нашето питане, касаещо неговият имунитет. В зависимост от него ние сме готови да изчакаме изтичане на мандата му за установяване на обективната истина, включително и по делото, в което всички български граждани чуха неговия глас, да въздейства за прикриване на проверка срещу съпругата му от Антикорупционната комисия.”

Той добави още:

„Ние работим с доказателства и за нас не е проблем да привлечем към наказателна отговорност, а и го правим, безпрецедентно след 1989г., действащи министри, депутати, кметове, олигарси и точно затова сме подложени на тази безпрецедентна политическа атака. За нас няма недосегаеми, независимо дали това са Пеевски, Доган, Борисов, Радев (след произнасянето на КС, разбира се) или някой дребен чиновник от администрацията на президента. Българската прокуратура и всяка друга прокуратура в ЕС не работи и няма да работи с посочване кой е виновен или не е виновен от страна на политици, олигарси или свързани с тях НПО или медии. Прокуратурата само въз основа на събрани доказателства за извършени престъпления. Всеки български гражданин, включително богатите, нямат причина да се притесняват, ако спазват закона и си плащат данъците, по начина, по който го правят мнозинството честни българи. Имат основание да се притесняват тези, които тровят децата ни с олово и не българската прокуратура е тази, която си пише и комуникира с тях.”

Гешев повтори, че прокуратурата не съобразява своите действия с политическите последствия.

„С кое сме мафия? С това, че спряхме телефонните измами? С това, че недосегаеми милиардери се крият в чужбина или са в ареста? С това, че безпрецедентно задържахме действащ министър и заместник-министър, включително от квотата на управляващата партия? Уличени в корупция кметове от всички парламентарни групи, ръководители на държавни агенции, висши полицаи? Сигурен съм, че не това има предвид президента. Има предвид едни рутинни действия по разследването на едни обикновени президентски чиновници.”

Главният прокурор добави още:

„Ние сме на страната на обикновените граждани срещу политическата мафия и олигарсите, които унищожават бъдещето на децата и внуците ни. И не сме зависими от никого, независимо дали това са Борисов, Доган, Пеевски, Радев или някой друг, посочен от някои медии.”

Ще сезира ЕК, ЕП и посолствата на държавите членки на ЕС

„Европейската комисия, Европейският парламент и посолствата на страните от ЕС ще бъдат уведомени за „безпрецедентния натиск“ върху прокуратурата от страна на президента Румен Радев”, обяви главният прокурор Иван Гешев в изявление в Съдебната палата,

Днес Гешев каза, че повече няма да се обръща към него с президент, защото се е превърнал в „обикновен политик от прехода“.

„Ще уведомим нашите европейски партньори от Европейската комисия, Европейския парламент и посолствата на страните-членки от ЕС за безпрецедентния политически натиск и откровените опити за унищожаване на независимостта на българската прокуратура, която е неделима част от българската съдебна власт. Атаката срещу българската съдебна система и съдебна власт е атака срещу върховенството на закона, което е основен принцип на ЕС и в ЕС“, каза Гешев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!