Гешев
На снимката: Иван Гешев

Парламентарната правна  комисия ще изслуша главния прокурор Иван Гешев за доклада за работата на държавното обвинение за първите осем месеца от мандата му. Документът е от 63 страници и беше внесен в края на миналата седмица в Народното събрание.

Детайлите по изслушването на главния прокурор ще се уточняват в началото на заседанието на правната комисия в ранния следобед. По информация на БНР депутатите първо ще чуят оценката на Гешев за първите осем месеца от мандата му,  а после всяка парламентарна група ще има право на въпроси към него.

Какво се казва в доклада?

Освен данни за броя разследвания и проверки, в доклада са описани и показните акции на прокуратурата срещу  Васил Божков и братя Бобокови. В документа се дава информация и за разследванията за тежки пътни инциденти, за строителството по Черноморието и водната криза.

В доклада се казва, че от всичките 91 335 решени досъдебни производства за системата на цялата Прокуратура половината са прекратени – 45 282. Спрени са други 25 232, от които 20 560 поради неразкриване на извършителя. Внесени в съда са 18 351 досъдебни производства.

Написаните обвинителни актове по тях са 9991, те засягат над 11 000 души. Повече от половината – 5849 – са приключили със споразумения, от които са се възползвали малко над 6100 обвиняеми.

Все още не е ясно кога отчетът на обвинител №1 ще бъде разгледан и в пленарната зала.

До доклада се стигна по настояване на  БСП.  Червените депутати се активизираха след протестите и влизането на представители на прокуратурата в сградата на президентската администрация.  Часове след акцията държаният глава поиска оставката на Иван Гешев. За нея настояват над три месеца и протестиращите.  От  БСП също подкрепиха искането за оставка на главния прокурор, но поискаха и изслушване на  Иван Гешев в пленарна зала. Това стана още преди лятната ваканция на парламента, но тогава главният прокурор беше в отпуск.  Решението беше подкрепено от всички парламентарни групи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!