Иван Игов
на снимката: Психологът Иван Игов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг психологът Иван Игов коментира основните проблеми в българското образование. По негови думи на първо място стои липсата на достатъчно финансиране. У нас няма фиксиран процент от БВП, който да се харчи за това.

„Факт е на първо място, че трябва да осигурим необходимото финансиране за образованието. Ако БВП е измерител на това какви пари се събират всяка година в държавата и ние се хвалим, че всяка година този БВП става все по-голям, всъщност процентът, който отделяме за образование, е почти последният в Европа. За тази година той е 3,6%. Средният в ЕС е 5% от БВП. Представете си 5% от БВП на Германия, например. Така че с тези пари, с които постоянно недофинансираме образованието, няма как да постигнем по-добри неща.”

На второ място трябва държавата да се погрижи за организацията на учебния процес и обстановката в училищата. Според Игов в училище не трябва да има повече от 300 деца, а 30 в класна стая са прекалено много, за да могат учителите да се справят с тях.

Игов бе категоричен, че и учебният материал, който учениците са принудени да усвояват нито отговаря на интелектуалното им развитие, нито е физически възможно целият му обем да бъде предаден и възприет.

Като основна причина за проблемите в образованието у нас психологът посочи множеството интереси, които се преплитат в сферата – основно финансови.

Цялото интервю с Иван Игов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!