Иван Нейков
Иван Нейков.

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков коментира новите промени в осигурителната система, които заплашват 1/3 от бъдещите пенсионери да получават много по-малки пенсии.

Нейков обясни, че това се дължи на последните промени в осигурителната система, направени в края на миналата година, с които осигурителният стаж от 1997 до 1999 г. включително бе заличен и бе решено той да не участва в изчисленията за размера на пенсиите.

Така хората, които преди 2000 г. са имали по-високи възнаграждения и са внасяли по-високи осигурителни вноски в сравнение с годините след това, ще взимат значително по-ниски пенсии, тъй като стажът им до тогава не се зачита. Хората, които ще бъдат ощетени, са около 1/3 от бъдещите пенсионери.

Макар и управляващите да имат свои мотиви освен спестяването на средства, които да оправдаят това решение, силно притеснителен е начинът, по който бяха гласувани промените, коментира Нейков. А именно – без дебат в пленарната зала и без предварителна оценка на въздействието.

„Един от най-големите проблеми в българската осигурителна система са тези многобройни непоследователни, по някой път внезапни, на коляно правени промени на модела. От 2000 г., когато стартира новият модел за социално осигуряване, поне 50 пъти е променян. Няма година, в която поне по няколко пъти да не е променян този модел. В резултат на това създаваме наистина едно недоверие в хората в самата осигурителна система за това, че много пъти правилата са сменяни в хода на играта без хората да могат да се подготвят, така че отговорността е на управляващите.”

Според експерта недоволството на хората е оправдано и трябва да се вземат мерки, които да предотвратят загубите на онази 1/3 от хората, които са дали приноса си към хазната, но той няма да бъде отчетен заради новите правила.

Цялото интервю с Иван Нейков очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук