Иван Нейков пенсия
на снимката: Иван Нейков

Управляващите очакват бизнеса сам да се справи с  последиците от пандемията. Това заяви за ДЕБАТИ.БГ бившият социален министър и председател на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков. По думите му подкрепата, която държавата оказва не е достатъчно ефективна, а най-ощетени са самоосигуряващите се.

„До голяма степен принципът е програмата на Барон Мюнхаузен. Те сами да се извадят от ситуацията. Подкрепата, която им се предоставя не е в състояние да им помогне да се преодолеят трудностите, пред които се изправиха. Така че аз мисля, че те в момента са забравеното поколение на кризата. Дали в сферата на културата, дали в сферата на дребния бизнес, на услугите и т.н. Тези хора ние се правим, че ги няма. Няма реална подкрепа за българските предприемачи. Защото тези хора са предприемачи, нищо, че са самонаети.”

Имат ли ясни икономически приоритети партиите по време на предизборната кампания?

Относно течащата в момента предизборна кампания Нейков коментира, че повечето партии нямат реална програма за осигуряването на стабилен бюджет.

„Картината с предизборните програми е много шарена. Има партии, чиято социална и икономическа политика се изчерпва в 4-5 основни точки. Има други с по двеста страници програми, които сигурно и те самите на са прочели. Онова, което прави впечатление е, че почти всички имат предложения как да похарчат пари. Обаче малко са онези, които имат предложения как да се намерят такива пари.”

Друг проблем, на който трябва да се наблегне според него е липсата на програми за квалификация и преквалификация на хората от засегнатите сектори по време на пандемията.

„От началото на кризата всички програми са на принципа раздавам пари. Някакви, на някого. Нито една от тези програми няма дълъг хоризонт. Няма нито една специализирана програма  свързана с квалификацията и преквалификацията, по повод на кризата. Сега е момента да се появи национална програма за професионално ориентиране на хората. Да им се каже къде са силните им страни, да бъдат насочени.”

Цялото интервю с Иван Нейков четете утре на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук