Иван Николов

Проблемът не е между България и Македония. За да се сложи една диагноза по медицински път се търси генезисът на болестта. Ние искаме да лекуваме болестта без да вникнем в същността на проблема. В основата си той започва още с борбата за църковна независимост, когато Сърбия и Гърция разбират, че наследник на турската империя на Балканите не са само те, но и България. И от тогава, до днес, те имат ясна политика към България – за денационализация. Това каза в интервю за ДЕБАТИ.БГ главният редактор на списание „България-Македония” Иван Николов.

Според него, проблемът с Македония е, че през 1888г. посланикът на Сърбия в Истанбул, тогава Цариград, пише едно писмо на 4 декември до министър-председателя на Сърбия Владан Джорджевич, в което казва следното:

„…ние не можем да победим българщината в Македония, само като им противопоставяме сърбизма, затова на сърбизма ние трябва да намерим един помощник. Този помощник аз го наричам македонизъм. Ние на българите в Македония ще им казваме, че те не са нито сърби, нито гърци, а регионалното име Макeдония да се издигне в национално. По този начин те ще се отдалечат от България…“

Иван Николов напомня, че когато решаваме проблемите, трябва да сме наясно, че генезисът на този проблем стои в Белград:

„Само преди няколко седмици в Сърбия беше направена  антибългарска изложба за българските зулуми по време на едната от Световните войни. Ние с много меки пръсти пипаме нашите отношения със Сърбия. Парадоксът е там, че когато предявяваме искания към Македония, в същото време нямаме никакви претенции и съдействаме с всички сили за приемане на Сърбия в ЕС“, казва той.

Експертът е категоричен, че дори след разпада на Югославия, до момента, т.нар. югославски тайни служби не са излизали от Македония.

„Те поддържат и стимулират цялата тази антибългарска кампания, защото и медиите, и членовете на партиите, и учените са под тяхна власт.“

Какви са отношенията между България и Северна Македония в момента; грешка ли беше ветото, наложено от правителството на Борисов, разумно ли е искането за признаване на българското малцинство и трябва ли българите да бойкотират честванията на Гоце Делчев в Скопие – четете утре в цялото интервю на Иван Николов за ДЕБАТИ.БГ.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Абсолютно, вярно е! Тотално са им изпити мозъците, толкова години тормоз, пропаганда,няма какво друго да бъде и краят му не се вижда.И,няма ,кой,от големите държави да се застъпи за нас!

  2. Генезиса на проблемите между БЪЛГАРИЯ и МАКЕДОНИЯ е МОСКВА БЕЛГРАД Е следствие а не причина.Русия като всяка империя действа на принципа разделяй и владей.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук