Днес Апелативният специализиран съд заседава по делото срещу бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, срещу бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и срещу предшественика на Иванчева Петко Дюлгеров.

На първа инстанция тримата бяха осъдени за поискан, но неполучен подкуп, съответно на 20, 15 и 12 години затвор.

Преди минути започнаха пледоариите на двете страни. Очаква се днес Съдът, с председател Георги Ушев, да потвърди присъдите от първата инстанция.

Преди заседанието Иванчева и Петрова дадоха изявления за медиите.

ДЕБАТИ.БГ публикува първите изявления на Иванчева и Петрова. Очаквайте по-късно изявленията на прокуратура и на съда.

 

Биляна Петрова: Днес ще дава обяснения за някои моменти, които ще кажа първо в залата. После имаме доказателствани искания, които се надявам съдът да признае… Това са процедурни въпроси – ако няма доказателствени искания, се казва, че е финал. Аз наистина имам косвени доказателства, че се готви финал и поредния ни арест, защото бях поискала разрешение за четене на материали по делото до края на месеца и получих частичен отказ, че след днешното заседание ще се реши. Но така или иначе ние имаме доказателствени искания и ако те се приемат, няма как да има пледоарии. Ще видите – запознавайки се материалите по делото изникват въпроси, освен това за мен има липсващи документи, които са важни за делото, и ще искам да бъдат вкарани. Липсват основанията, заради които са изискани СРС, но за това подробности мога да кажа само в зала… Благодарение на медиите имахме възможност да гледаме документите и да видим липсите.“

Десислава Иванчева: Става дума, че за да се искат СРС-та, трябва да има някакво основание. Ние считаме, че е нямало основание, не е имало престъпна дейност или престъпно мислене и затова са незаконни по искания тези подслушвания. Това е доста съществено в сферата на това, което става в държавата. Всеки се подслушва без основание, може да подслушват и журналистите.

Биляна Петрова: Четох секретни материали, които не мога да коментирам, но в последните сводки от 1-2 месеца, които четох, там за корупция абсолютно не става дума, но абсолютно цялата останала дейност, която е извършвана, се е намирала, вътре в нещата, това е, което мога да кажа,  вие се сещате по-нататък…

Десислава Иванчева: Даже имаше, че няма основание и няма налични престъпления, но г-жа Арнаудова е казала да се търсят строители, които да кажат нещо против нас.

Биляна Петрова: Да, всъщност е имало нареждане към КПКОНПИ да се издирват. Тъй като първоначалните жалби са били толкова слаби, че нищо не е ставало, е имало писмо КПКОНПИ да издирва недоволни строители. Има и други несправедливости – например секретното деловодство. Аз не мога да си правя записки. Като ги правя, те остават там. На практика не мога да си готвя пледоариите и трябва да си ги уча наизуст. вярвайте ми – стотина страници наизуст не е лесна работа. това е единственият начин. Прокуратурата не само прави записки, но й носят и на крака делото.

Десислава Иванчева: Няма равенство на страните. От една страна сме ние, от другата е прокуратурата. Всички сме равни – каквито права имат те, такива имаме и ние, но на всички е ясно, че ние нямаме никакви права, а прокуратурата има. Не можеш да тичаш до Секретно деловодство, за да запомниш нещо, което не можеш да изнесеш, после да тичаш до нормалното деловодство да провериш какво става, а после да се върнеш. По закон се дава да правиш записки и да си ги изнесеш, но в момента тетрадките ни стоят там, което е безсмислено.“

Запитани за делото в Европейския съд по правата на човека, което са завели, двете разясниха:

Десислава Иванчева: Движи се, аз имам заведено и дело по случай старата история, че правя преврат на правителството и с измислените СРС-та, които се вкарват, така че поне е забавно. Делата ще ги продължим и ще напишем допълнителни нарушения от периода след арестуването ни. Знаете, имаше избори, докато тръгне ЕП отново… Трудно е, администрация е, няма резултат още.

Биляна Петрова: Продължителността на делата е средно 4-8 години, а е минала само една. Процедурата върви, адв. Савова, която води делата, може по-добре да ви обясни стъпките. Може би ще бъде интересно за вас, че ще пуснем жалби и до прокуратурата за всякакво престъпления, извършени по нашето дело. Това ще са сигнали по НК. СРС-тата по нашето дело първо бяха изнесени в определени сайтове. Вече знаейки, че това е престъпление, ще искаме Спецпрокуратурата да разследва дали сама не е изнесла тези доказателства, тъй като главният редактор /на сайта – бел. ред/, където първо се появиха, отиде да работи за г-н Гешев.

Десислава Иванчева: Има една добра новина. Има развитие по сигнала, който бяхме пуснали за насилственото и силово арестувани прибиране на 17-и. В рамките на може би 2 седмици бяхме извикани и делото по сигнала се задейства. Надявам се да не е фиктивно, както в повечето случаи, а да се дадат точните данни от разследването.

Биляна Петрова: Като пуснем ни сигнал, по стар навик още от кметството, той отлежава някъде и след няколко отказа и напомняния минава на следващата стъпка. Горе-долу по година на стъпка, така че има напредък.

На въпрос за очакванията им на втора инстанция, двете отговориха така:

Десислава Иванчева: „Очакваме правов ред и справедливост, но наистина тук е поръчково делото, всичките вече видяхте следващите задържания след нас, че се действа по един и същи начин. Ние ще бъдем осъдени, това е ясно.

Биляна Петрова: Ние многократно искахме отводи на съдиите, защото считаме, че има достатъчно доказателства, че са предубедени, поотделно и заедно. На г-н Ушев в момента му тече дело дали ще бъде наказан дисциплинарно затова, че ходи да натиска съдията на първа инстанция. В цял свят се знае, че в този случай човешко и той да не е щастлив и да иска да си отмъсти и за това се дава отвод. Поискахме още много отводи, това е поотделно. Общо те показват предубеденост. Можем да говорим и за медиите, за цензура. Ами мен не ме пуснаха на лекар и ми се влоши състоянието. Аз трябваше да взема тези документи, за да видите, че не ме пускат заради непосочени дата и час, които посочени и съм ги заградила в жълто. Доказателствата се игнорират дори за елементарни неща. Вие какви очаквания бихте имали в този случай? Днес ще поискам поредния отвод и ще чуете защо. Просто е свързан със СРС само в залата може да се каже.

Десислава Иванчева: Това е престъпно намерение. говорила съм с адвокати и съдии – не може някой да нареже някакви частични СРС-та, да изреже всичко, което е не  в тяхна полза, и да ги наместят. Когато се знае, че ще се вкарват в обвинителен акт, трябва да се вкарват в цялост. Оказа се, че аз не съм разговаряла с майка ми, нито със сестра ми,  а само с Г-н Дюлгеров. Пародия.

Биляна Петрова: Изчезнаха много доказателств, които са в наша защита, а други изобщо не бяха предоставени. Има документи, че са изчезнали от прокуратурата и от съда. Когато говорим, че една проверка трябва да бъде правена в цялост, не трябва ли и делото да се гледа в цялост? Изчезват доказателства изцяло в наша полза. Тези дни разбрах, че един бял лист, който беше в кашона с парите, е изчезнал. Ние искахме да му се направи дактилографска експертиза, за да се види кой е пипал край парите. Тия дни чета едно друго знаково дело – „Цонев – Сантиров“. Там цялото дело е паднало, защото по плика няма отпечатъци на никой друг, освен на следователите. Дадох си сметка, че вероятно затова и нашият лист изчезна, защото при една експертиза на отпечатъците може да се окаже, че дори Дюлгеров не го е пипал. Едно такова доказателство може да свали цялото дело. А то изчезна и нямаше как.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!