Бургас

Както е известно след последния парламентарни избори областните кметове, които изгубиха изборите и респективно първото място за партията на Бойко Борисов ГЕРБ бяха изгонени или свалени по различни причини. Това се случи със Здравко Димитров в Пловдив и беше направен опит да се случи с Димитър Николов в Бургас. 

Дори се заговори, че Николов може да се кандидатира като номинация на инициативен комитет или на друга партия. В записа от заседание на ръководството на „Продължаваме промяната“, разпространен преди време от депутата Радостин Василев, дори се обсъжда как Николов ще е кандидат за кмет с подкрепата на президента Румен Радев. Тези слухове се подклаждаха и от официалните изявления на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че дългогодишни кметове като Николов и столичния градоначалник Йорданка Фандъкова няма да бъдат номинирани отново заради вътрешно правило за ограничаване на мандатите.

Димитър Николов
На снимката: Димитър Николов

Но месец преди изборите на Борисов му дойде акъла и разбра две неща: Първо, че не може да намери човек с качествата на Николов. И второ, че Николов може да се яви на избори без подкрепата на ГЕРБ и пак да ги спечели. След като осъзна тези две неща, Борисов взе мъдрото “политическо“ решение все пак да издигне отново кандидатурата на Димитър Николов за кмет на Бургас.

Вижда се, че от днешна гледна точка решението му е било правилно, и че Бургас е един от малкото градове, в които ГЕРБ печели безапелационно още на първи тур. При обработени 100% на сто СИК протоколи в OИК Димитров взема 60.49% от гласовете.  Бургас стана един от примерите, в който ясно се вижда, че партийната листа не винаги отговаря на качествата, успехите и личността на кандидата за кмет. В крайна сметка партията е партия, но без свестен кандидат – кметското място е обречено.

Още новини за култура – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук