изборни протоколи
Снимка: БТА

Членове на секционни избирателни комисии не са вписали гласове от преференции за кандидатите в протоколите, макар машината да ги е отчела или самите те да са ги огласили при видеопреброяването. За това се оплакаха политици няколко дни след вота.

Първа за пропуските разказа д-р Таня Андреева от ПП-ДБ. Тя бе депутат от коалицията в 46-ия парламент, а сега се кандидатира за народен представител от 24-и МИР в София, където бе 13-а в листата като представител на ДБ.

Андреева твърди, че голяма част от преференциите ѝ липсват. На нея не ѝ достигат само 82 гласа, за да размести листата и да се нареди четвърта, от която позиция щеше да е депутат. Събрала е 2228 гласа при нужните 2309.

“Реалните преференции за мен са над 2319. Имам най-малко 91 гласа повече от отчетените. Това е над нужните, за да прескоча 7% бариера. Тези над 91 гласа обаче не са отчетени от СИК, но могат да бъдат засечени при повторна проверка от страна на Централната избирателна комисия (ЦИК)”, написа тя във фейсбук профила си.

“При проверка на данните от машините се оказва, че преференциите на над 91 човека не са отчетени и не са пренесени от разписката от машината към протокола. Съответно не са преброени и липсват”, продължава тя. И допълва, че все още има време това да бъде коригирано и да бъде зачетена волята на избирателите, което вярвала, че ще бъде направено.

От липсващи гласове се оплакват и ВМРО. На тях не им достигнаха малко над 200 гласа, за да преминат бариерата от 1% и да получат субсидия. Те останаха на резултат 0,99%.

“Гласувах в секция номер 17 в Харманли заедно с братовчед ми, дори имаме снимка оттам. На видеото, което комисията е направила по време на броенето, се чува броят на преференциите за мен, но те не са въведени в протокола”, разказа пред “24 часа” организационният секретар на ВМРО Александър Сиди.

Той водеше листите на партията в област Хасково и в Бургас.

“Аз гласувах с машина и с преференция, но гласът ми не е отчетен. Същото важи и за този на братовчед ми. Гласове липсват и за нашия съпартиец и бивш депутат Борис Вангелов. В благоевградското село, където той живее, има 8 гласа с преференции за него, но те също не са въведени в протокола”, допълва той.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук