вагнер
Медведев говори пред Си Ен Ен.

Избягалият в Норвегия боец от частната руска военна фирма „Вагнер“ Андрей Медведев разкри пред Си Ен Ен подробности за действията на наемниците.

„Отношението към хората е, меко казано, нехуманно. Често бойците се изпращат на фронтовата линия без никаква подготовка и без никакви указания и те стават лесни жертви“, добави мъжът.

Веднъж няколко момчета отказали да влязат в бой. Дошла наказателна рота и разстреляла дезертьорите пред очите на новобранците. Убитите били погребани в окопите.

„Това, че близките на загиналите ще получат обезщетение в размер на пет милиона рубли (около 70 000 щатски долара), е пълна лъжа. Много мои другари паднаха в бой. Те бяха обявени за безследно изчезнали“, разказа още 26-годишният мъж.

Избягалият сподели: Подписах договора си с „Вагнер“ в началото на юли. След десетина дни бях пратен в района на източния украински град Бахмут. На шестия ден от пребиваването ми там разбрах – трябва да се спасявам.

„Тръгнах на север. Пеша, на автостоп, понякога гратис във влак. Имах фалшива журналистическа карта (официално журналистите не подлежат на мобилизация), за да нямам проблеми с полицията. Когато стигнах до границата с Норвегия, си сложих бял маскировъчен халат. Успях да премина границата под дъжд от куршуми“, каза още той.

„Искам да разкажа моята история на света, защото мисля, че с това ще помогна Владимир Путин и Евгений Пригожин (шефът на „Вагнер“) да бъдат изправени пред съд и да отговарят за военни престъпления. Рано или късно хората в родината ми ще престанат да вярват на Кремъл. Народът ще се надигне и ще свали Путин и неговия кръг“, каза още  Медведев.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук