мобилна мрежа

Първата мобилна телефонна мрежа на Луната ще осигурява стрийминг на кадри с висока резолюция от лунния пейзаж, съобщава CBC Radio-Canada. Събитието неслучайно ще съвпадне с навършването на 50 години от първото стъпване на човек на Луната.

Компаниите Vodafone, Nokia и Audi заявиха, че ще обединят усилия в подкрепа на мисията, която предстои да бъде стартирана през 2019г. с ракетата Falcon 9 на SpaceX. Тя е предназначена за PTScientists – група от учени и инженери доброволци, базирана в Германия, която през 2009 г. се включи в конкурса за наградата Lunar X-Prize на Google, чиято цел е мисия до Луната. Последно Google обяви, че все още никой не е спечелил конкурса, но пет компании са получили по над 5 милиона за напредъка си.

Предстоящата „Мисия до Луната“, както официално е наречена, има за цел и да изследва лунния ровър от Аполо 17 на НАСА, използван през 1972г. от последните астронавти на Луната, Юджийн Сърнън и Харисън Шмит. По време на мисията два малки Audi Lunar Quattro ровъра ще бъдат свързани към базовата станция. Те тежат около 30 кг и побират 5 кг товар. Ще бъдат управлявани в реално време от Земята.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук