15 млн. ваксини на „Johnson & Johnson“ ще бъдат извърлени поради грешка в производствения процес. Това може да доведе и до забавяне на доставките, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

Служители на завода на американската компания „Johnson & Johnson“ в Балтимор (Мериленд) са допуснали грешка преди няколко седмици при смесване на съставките на ваксина. Според изданието, причината за инцидента е човешкият фактор.

Заради инцидента Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) извършва инспекция на завода. В същото време се отбелязва, че всички партиди от ваксината на компанията, които вече са пристигнали в американските медицински институции, са безопасни, тъй като са произведени в съоръженията на „Johnson & Johnson“ в Нидерландия, но следващите партиди от лекарството е планирано да бъдат доставени от завода в Балтимор, което би довело до забавяне на доставките поради забавянето заради проверката.

Американските власти възлагат големи надежди на еднокомпонентната ваксина на „Johnson & Johnson“ за ускоряване на програмата за ваксинация в страната. Европейските регулатор ЕМА също даде зелена светлина на препарата, който в ЕС има търговско име „Янсен“.

На 28 февруари FDA одобри искането на „Johnson & Johnson“ да регистрира своята ваксина срещу коронавирус по ускорена спешна процедура. Подобно на лекарството „Sputnik Light“, което се регистрира в Русия, ваксината „Johnson & Johnson“ изисква само една ваксинация вместо две. По време на третата фаза на изпитването на ваксината, според корпорацията, ваксината „Johnson & Johnson“ е показала ефективност до 85%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!