изкуствен интелект, георгиев

Всеки нормален човек би трябвало да се притеснява от скоростното развитие на изкуствения интелект, защото тази технология е като „бебе с интелект на Господ“. Това заяви Асен Георгиев, IT специалист, занимаващ се с разработката на проекти в сферата на изкуствения интелект.

„В моята работа съм виждал неща, за които специалисти казваха, че ще отнемат 10-20 години, а те се случват за по-малко от една“, каза той.

„Най-известните платформи в момента са онези, които генерират снимки, като MidJourney. Всеки човек, който си направи профил в Дискорд за пет минути, може да генерира фотореалистични снимки, които до преди три години не бяха възможни. Платформите от този тип генерират неща, които

един фотограф дори не може да си представи

как може да заснеме“, категоричен бе Георгиев.

Платформите, които използва в работата си са например „Copilot“. Тя е разработена от „Майкрософт“, но специално в помощ в програмирането. Платформата ускорява начина, по който може да бъде написан кода, а понякога може да го напише вместо него, което наистина забързва работата.

Според Георгиев генеративният AI, като ChatGPT просто взема вече налична информация и прави нейна нова версия, но реално не създава нищо.

„Професии, които се занимават с разглеждане на много документи, да кажем помощник на някой адвокат, ще бъдат доста бързо заменени“, допълни той.

Георгиев разказа, че допреди година е имал помощник

в своята работа (програмиране), който е бил заменен от изкуствения интелект, вършещ неговата работа, като направа на обобщения или документация.

По думите на специалиста вече има хипотези, че 80 на сто от работните места в САЩ ще бъдат афектирани от изкуствения интелект.

На въпрос относно т. нар. „black box“ (онази част от технологията, която дори експертите не разбират изцяло – бел. Ред.) той заяви:

„Има един закон в компютърните науки – Закона на Мур, който казва, че колкото по-бързо се развиват нещата, толкова бързо ще се развият. Няма горна граница на това колко скоростно ще се случи всичко това“.

Георгиев коментира неотдавнашното отворено писмо на над 1000 обществени личности, сред които изследователи, експерти и бизнес лидери като

Илон Мъск и Стив Возняк, които призоваха

за шестмесечно забавяне в развитието на технологията, с цел световната икономика да се приспособи към промените.

„Нужно е не само шестмесечно забавяне, но и забавяне колкото е нужно, за да се основе регулаторен орган за развитието на изкуствения интелект“, категоричен бе той пред БГНЕС, като цитира думите на Джордан Питърсън, че технологията е като „бебе с интелект на Господ“.

По думите на Георгиев дори самите учени от „Майкрософт“, които разработват ChatGPT в OpenAI, са заключили, че технологията се развива по-бързо, отколкото те са искали.

„Същата седмица компанията

уволнява целия си екип по етика на изкуствения интелект,

който се занимава с това да решава кое е допустимо и кое не е“, допълни той.

В препратка към индустриалната революция, IT специалистът каза, че „нещата се повтарят, но на по-голямо ниво.“

„Ще има нужда от по-квалифицирани хора, които да знаят как да използват изкуствения интелект и да улеснят своята работа. Ще ни трябват хора със способности много над това, което имаме в момента“, уточни той.

Георгиев коментира решението на Джофри Хинтън, определян от мнозина като

„кръстникът на изкуствения интелект“,

да напусне Гугъл и да предупреди за опасностите от технологията.

„Мисля, че той е един от многото експерти, които най-вероятно ще направят същото. Това са хора, които са били интегрална част от създаването на ИИ и знаят най-добре на какво е способен и какво може“, каза Георгиев.

Той направи препратка към „бащата на атомната бомба“ – Робърт Опенхаймер, чието изобретение не е използвано по начина, по който самият той е искал.

Специалистът определи ИИ като развиващ се мозък, който добавя неврони и самостоятелно решава какво е редно да прави.

„Трябва да намерим начин ИИ да бъде приватизиран“, настоя Георгиев. Той е за прилагането на тези модели в ръцете на обикновения потребител – телефона и компютъра.

Коментирайки връзката между ИИ и т. нар. дълбока мрежа, той смята:

„Мога да си представя колко много изкуственият интелект може да помогне на някой, който се занимава с нещо недобронамерено“.

Георгиев обърна внимание

на темата за личното пространство на човека, което може да бъде засегнато от платформи, базирани върху изкуствения интелект.

„Можем да си представим, че ако с ChatGPT си говорим за лични неща, като например чувства, изтичането на тези данни е еквивалент на това да излезе твой чат с близък приятел“, заяви той.

Специалистът изрази скептицизъм относно приложението на бъдещата версия на ChatGPT – 5. За нея се смята, че няма да се различава от човека.

„ChatGPT-5 не е нещо, от което трябва да се притесняваме, а по-скоро да се радваме, че може да има по-добра версия на това, което имаме сега.

Тя може да ни даде надежда, че ще имаме

способни асистенти – такива, които могат да ни помагат в ежедневната работа“.

Георгиев отбеляза най-новите възможности на изкуствения интелект, като посочи платформата MetaHuman, създаваща 3D модели на човека.

„Всеки трябва да има свобода да използва тези неща без да се страхува, че ликът му ще бъде използван. Човек, който разбира как да копира хора в дигиталния свят може да създаде модел на жена, която не съществува и да продава нейни голи снимки“, каза той, коментирайки технологията от етична гледна точка.

Специалистът разясни част от своята дейност по проекти, посочвайки примера за използването на изкуствения интелект при създаването на дигитална оценка за риска и съответно застраховката на скутери, които могат да бъдат наемани от потребителите.

„Застрахователната компания може да прецени колко пари трябва да задели за потенциално произшествие“

В заключение

Георгиев описа възможностите изкуственият интелект

да бъде използван за по-добро бъдеще.

„ИИ може да ни улесни работата, да ни помага вкъщи“, каза той.

Специалистът отбеляза ролята на ИИ при оптимизирането на използването на енергията и начина, по който работим или учим.

„Най-вече го виждам като личен асистент… и дори днес аз го ползвам всеки път, когато ми трябва информация вместо да отивам в интернет и да я търся“, допълни специалистът и уточни, че технологията може да ни спести не само минути, но и дни.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук