Тя не е естествена. Снимка: pixabay

Белият дом обяви пакет от мерки срещу потенциалните рискове, свързани с надпреварата за създаване на изкуствен интелект (ИИ). Това стана след среща на президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис с шефовете на най-мощните технологични компании, правещи разработки в тази сфера. На срещата бяха обсъдени въпросите за моралния дълг към обществото от опасните възможности в развитието на ИИ.

Тази седмица пазарните регулатори в САЩ и Великобритания настояха за законодателни ограничения над индустрията, след като много специалисти предупредиха за потенциални рискове.

Вчера на среща в Белия дом пристигнаха основните играчи на пазара на революционните изследвания в областта на ИИ: Сундар Пичай от Google, Сатя Надела от Microsoft и Сам Олтман от Open AI – компании, разработващи популярния чат-бот ChatGPT.

Политиците предупрудиха предприемачите, че на техните плещи лежи „фундаментална отговорност“: те са длъжни да се убедят, че техните продукти са безопасни, преди да ги пуснат в продажба.

От Белия дом отбелязаха, че администрацията на президента не изключва въвеждане на ново заканодателство за регулиране на изследванията в областта на ИИ. И обявиха, че ще отделят държавно финансиране за създаване на нови изследователски институти.

Според Сам Олтман, за всеобщо удивление никой от предприемачите не възразил срещу бъдещата регулация на отрасъла. Всички се съгласили открито да тестват своите ИИ системи на конференцията по кибербезопасност DEFCON през август тази година.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук