На специална церемония без публика в Народния театър „Иван Вазов“на 31 октомври бяха връчени театралните награди „Икар“ за 2020 г. На нея присъстваха номинираните и връчващите отличията, които бяха на сцената с маски и с лице към празната зала.

Организатор на наградите е Съюзът на артистите в България.

Наградата за най-добър спектакъл отиде за  „Празникът“ от Томас Винтерберг, Могенс Руков, Бо Ерхард Хансен на режисьора Явор Гърдев в Малък градски театър „Зад канала“.

За режисура „Икар“ получава Стайко Мурджев за „Слава“.

За водеща мъжка роля бе отличен Йордан Ръсин – за Андрей в „За едно явление от електричеството“ по Антон Чехов (реж. Стилиян Петров, театър „Възраждане“).

Наградата за водеща женска роля получи Елена Димитрова за „Как е“ по Самюел Бекет (театрална работилница „Сфумато“).

При поддържащите роли статуетките отиват при Димитър Банчев за Козме в „Слава“ от Питър Куилтър (реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър – Пловдив) и Станка Калчева за Чийта Бий в „Най-бързият часовник във вселената“ от Филип Ридли (реж. Стайко Мурджев, „Театър 199“).

За дебют са отличени актьорите от спектакъла „Косвени щети“, създаден по книгата „Войната не е с лице на жена“ от Светлана Алексиевич (реж. Максима Боева, театър „Азарян“, НДК)

Най-добрата сценография, според САБ, е на Мариета Голомехова за „Последният човек“ по Джордж Оруел (реж. Веселка Кунчева, Държавен куклен театър – Стара Загора).

За майсторско техническо осъществяване е отличен „Одисей“ по Омир от Александър Секулов (реж. Диана Добрева, Драматичен театър – Пловдив).

„Икар“ да авторска музика отива при Михаил Шишков-син за „За едно явление от електричеството“.

Наградата за драматургичен текст отиде при „13 преображения“ от Боян Папазов, а за критика – при Асен Терзиев за „Драмата и английският романтизъм – Уърдзуърт, Колридж, Байрон, Шели“.

За постижение в кукленото изкуство е отличен Милен Апостолов за музиката в „Меко казано“ от Валери Петров (Държавен куклен театър – Стара Загора) и в „Хартиени истории“ (театър „Корсар“).

За най-добър куклен спектакъл е обявен „Пинокио“ по Карло Колоди (реж. Тодор Вълов, Държавен куклен театър – Русе).

Нина Петровска получава „Икар“ за постижения в областта на хореографията, а Стефан А. Щерев за „Нонумент“, продукция на „Информбюро“ и Музея на хумора и сатирата в Габрово.

За дублаж са отличени Ася Братанова за Конча и Монахинята в „Щурите съседи“ и Станислав Димитров за Дон Луис в „Шест сестри.“

Раздадени са и още няколко предварително обявени награди.

Николай Балкански получи „Икар“ за постиженията му в областта на цирковото изкуство.

Специална награда получи и актрисата Снежина Петрова – за проекта „Медея“, а режисьорът Никола Петков – за чест и достойнство.

За принос към музиката отличие взе Кирил Маричков.

За изключителен принос към българския театър приз получи актьорът Марин Янев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!