Блинкен Северен поток 2

Във вторник германският енергиен регулатор съобщи, че спира процеса на сертифициране на газопровода за Балтийско море заради правна пречка. За да се възобнови процесът на одобрение, базираният в Швейцария оператор на „Северен поток 2“ ще трябва да създаде германско дъщерно дружество, което ще притежава и експлоатира германския сегмент на газопровода.

Одобрението на регулатора е една от последните стъпки преди пускането в експлоатация на газопровода, който се очаква да удвои доставките на руски газ за Германия.

Забавянето идва в момент, когато Европа, която получава една трета от своя газ от Русия, се бори с рязкото покачване на цените на енергията в навечерието на зимата.

Критиците обаче твърдят, че наскоро завършеният газопровод ще увеличи енергийната зависимост на Европа от Русия, а някои западни държави го наричат геополитическо оръжие.

Освен това газопроводът заобикаля газовата инфраструктура на Украйна, като лишава западния съюзник от така необходимите на Киев транзитни такси.

Европа може да се сблъска с прекъсвания на електрозахранването

Заради недостатъчните доставки на газ Европа може да се сблъска с прекъсвания на електрозахранването тази зима, ако температурите са ниски, поради недостатъчните газови доставки, заяви Джереми Уиър – изпълнителен директор на “Трафигура”, един от най-големите търговци в света със суровини.

„Честно казано, в момента нямаме достатъчно газ, не се запасяваме за зимния период. Ето защо съществува реална загриженост, че ако зимата е студена, може да се стигне до прекъсване на електрозахранването в Европа“.

Моравецки: Северен поток трябва да бъде спрян

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки смята, че газопроводът „Северен поток-2” трябва да бъде спрян незабавно и смята да разговаря по този въпрос с Олаф Шолц, който евентуално ще оглави бъдещото правителство на Германия.

В интервю пред таблоида „Билд” той заяви, че в разговора си с Шолц възнамерява да му обърне внимание, че „в момента Полша защитава границата на ЕС”. „Ако говорим за по-широка перспектива, нека работим заедно за мир и да не даваме допълнителни средства в ръцете на Владимир Путин, с които той може да продължи да се въоръжава.”

Отговорът на Кремъл

Цените на газа в Европа се увеличиха повече от три пъти от началото на годината, а европейските политици многократно изразяваха подозрения относно Москва, заявявайки, че „Газпром“ умишлено затваря кранчето, за да принуди страните от ЕС да одобрят газопровода „Северен поток 2“, положен по дъното на Балтийско море. „Газпром“ отхвърли всички обвинения в пазарна манипулация, твърдейки, че снабдява Европа с газ в стриктно съответствие с договорите.

Миналият месец руският президент Владимир Путин отрече всички обвинения отправени към него и заяви, че системните недостатъци в енергийния сектор на Европа са отговорни за настоящата криза и руските партньори не би трябвало да се опитват да обвиняват Москва за недостига на газ.

„Скокът в цените на газа в Европа е резултат от дефицит на електроенергия, а не обратното. И не трябва да се правят опити да се обвинява някой друг за това, както някои от нашите партньори се опитват да направят“, каза Путин.

Междувременно Кремъл заяви, че ще прояви търпение след последния неуспех на спорния руски газопровод „Северен поток 2“, след като Германия временно спря процеса на одобрението му. Отнасят с разбиране към това искане, а компанията – оператор на газопровода следва всички препоръки на германската страна и има готовност да създаде ново юридическо лице, за да изпълни законодателните изисквания на Германия.

„Сертифицирането на „Северен поток 2″ е доста сложен процес и това беше известно от самото начало. От самото начало беше ясно, че трябва да бъдем търпеливи“, заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той добави, че Кремъл е „убеден, че проектът е важен за Европа“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!