Спорадични сблъсъци между турски сили и кюрдски бойци продължават в сирийски граничен град в петък, съобщи Сирийски наблюдател за човешки права (СНЧП), въпреки обявеното от Анкара петдневно примирие.

„Има спорадични артилерийски удари и може да се чуе стрелба в град Рас ал Айн“, заяви Рами Абдул Рахман, ръководител на СНП.

Градът беше основна цел на турската офанзива, започнала на 9 октомври, но кюрдските защитници оказват яростна съпротива.

В Анкара делегацията от САЩ, водена от вецепрезидента Майк Пенс, договори временно примирие между кюрдите и Турция въпреки заканите на Ердоган, че ще говори само с Тръмп и няма да спре операцията, докато не изпълни целите й.

Операцията видимо не протече с такъв бомбастичен успех, на какъвто президентът се надяваше, но ако кюрдите се изтеглят от „зоната за сигурност“, предвидена от Турция, Ердоган ще може да си припише постижения и напредък в политиката си в Сирия. Може би това е в сила и за Тръмп, който ще се опита да присвои заслугите на брокер на регулирането на конфликта.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган използва през нощта „Туитър“, за да отговори на американския си колега Доналд Тръмп, след като бе постигнато споразумение за петдневна пауза в турската офанзива „Извор на мира“ срещу кюрдските Отреди за защита на населението (ОЗН) в Северна Сирия.

Веднага след срещата между турската и американската делегации в Анкара, Тръмп написа в Туитър:

„Страхотни новини от Турция“.

Той благодари на президента Ердоган, като каза:

„Милиони животи ще бъдат спасени!“

По-късно Ердоган отговори в социалната мрежа с думите:

„Г-н президент, много повече животи ще бъдат спасени, когато победим тероризма, който е враг на човечеството. Уверен съм, че тези съвместни усилия ще насърчат мира и стабилността в нашия регион“, добави той.

Според изявление на турското външно министерство операцията ще бъде прекратена по време на пълното изтегляне на кюрдските бойци, които според Анкара са сирийско разклонение на поставената извън закона като терористична група ПKK.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!