летище пътници

Израел разхлабва мерките срещу коронавируса. Част от новите правила е отмяна на карантината за пристигащите от България граждани.

За пристигащите от Израел у нас също няма задължителна карантина.

Затова се очаква решението да се отрази положително на туризма тъй като България е предпочитана дестинация за израелските туристи в последните години.

Първите организирани туристи от Израел се очакват на летище Варна на 20 август. Те ще влязат у нас след задължително направен PCR тест 72 часа преди пътуването.

Водят се разговори с туроператори за пристигането на туристи на летище Бургас. Във Варна успяха да реагират по- бързо.

Освен за пътуващите от България ограничителната мярка отпада и за пристигащите в Израел от Гърция и Хърватия.

Преди пандемията годишно страната ни бе посещавана от около 300 хил. израелски туристи

Отпадането на карантината за влизащите от България в Израел беше предшествано от разговори на вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова с министъра на туризма  на Израел и с посланика на Тел Авив у нас. В тях беше изтъкнато, че у нас се прилагат всички необходими мерки, които да гарантират сигурността и здравето на туристите и че до този момент няма случай на заболял турист от коронавирус по българското Черноморие.

Израел заема 12-о място в класацията за входящ туризъм на България за миналата година с близо 245 хиляди туристически посещения.

Голям брой от тях почиват освен в летните и в зимните курорти като привлекателни са и културно-историческият туризъм, селският туризъм и този, свързан с екстремни спортове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!