Бенямин Нетаняху
на снимката: Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи че Нафтали Бенет, лидер на партия „Нова десница“ ще бъде назначен за министър на отбраната, а партиите им ще се обединят и ще действат в парламента като една партия, тъй като политическата система остава в безизходица след две неубедителни гласувания тази година.

Нетаняху, който досега не успя да сформира коалиция след изборите на 17 септември, в миналото отказа да гласува доверие на Бенет за това заветно портфолио. Сега обаче, принуден от натиска на основния си опонент Бени Ганц, който има мандата за консултации за правителство и се опитва да събере подкрепата на 61 депутати, необходими за сформирането на коалиция, действащият премиер промени курса. Ганц в момента се опитва да договори „правителство на единството“, но парламентарната аритметика все още не е натъкмена.

В изявление партия „Ликуд“ се казва, че Нетаняху е „предложил да назначи Бенет за министър на отбраната, а Нафтали Бенет е приел предложението“.

„Бенет се съгласи, че ако се сформира ново правителство „без трети избори“, друг човек ще бъде назначен за министър на отбраната“, се казва в съобщението.

Двамата също се съгласиха, че „Новата десница“ – сформирана от Бенет и бившия министър на правосъдието – ще се присъедини към „Ликуд“, за да се превърне в комбинирана сила, се казва в изявлението. Те „ще се ангажират да действат като съвместна фракция през настоящия парламентарен мандат“, добави партията.

Израел е в политическа безизходица след последните избори

„Ликуд“ и „синьо-белите“ на Ганц казват, че искат правителство на единството, но не са съгласували как да го постигнат. „Ликуд“ се стреми към преговори въз основа на компромис, предложен от президента Риувен Ривлин, който взема предвид възможността Нетаняху да бъде обвинен за корупция през следващите седмици. При такъв сценарий Ганц ще поеме поста на премиер.

„Синьо-белите“ твърдят, че Ганц трябва да бъде министър-председател при всяка ротационна договореност, тъй като партията му спечели най-много места, завършвайки с 33% в сравнение с 32 на „Ликуд“. Който и да управлява, трябва да намери партньори, с които да генерира мнозинство от поне 61 места в 120-членния израелски парламент. Ганц има още 13 дни, преди мандатът му за съставяне на управленска коалиция да изтече.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!