ИЗраел Палестина конфликт

Израелските отбранителни сили обявиха, че са неутрализирали мрежата от тунели на „Хамас“ в ивицата Газа за 5 дни въздушни удари.

Според видео, публикувано от израелската армия, през последните десетилетия „Хамас“ е създало тунелна мрежа, разположена под жилищни сгради в ивицата Газа. Тунелите са били използвани активно от бойци на движението, за да се скрият след изстрелване на ракети на израелска територия. Скоро тунелите се превърнали в сложна подземна система, която позволява на представителите на движението не само да се скрият, но и да поставят и преместват боеприпаси и оръжия.

Съобщава се, че по време на военната операция израелските военни са успели да унищожат почти 100 километра подземни тунели. „Само за пет дни ги неутрализирахме“, твърдят от армията.

По-рано израелските военновъздушни сили предприеха трета поредица от атаки срещу системата от тунели на движението „Хамас“ , управляващо в ивицата Газа. Те ударили 15 километра подземни структури в северната част на анклава. Съобщава се, че наскоро е бил ударен тунел в южната част на ивицата Газа, съдържащ сървъри на „Хамас“ и военно оборудване. Тунел под хотелски плаж в северната част на сектора е бил разрушен. Израелската армия обяви удари по на тунел на „Хамас“ в района на Хан Юнис в южната част на ивицата Газа. Според информация, в тунела е била разположена военна техника.

Според последна информация в Израел са убити 12 души, над 50 са тежко ранени. Броят на палестинците, убити при израелските въздушни удари е достигнал 227, от които 64 деца.

В САЩ евреи протестират срещу действията на Израел в ивицата Газа

Междувременно в САЩ няколко десетки евреи се събраха на „Трето авеню“ в центъра на Ню Йорк, за да изразят своя протест срещу действията на Израел срещу Палестина.

Демонстрантите избраха сградата, където се намира северноамериканският клон на Еврейската агенция за Израел, организация за помощ на евреи по целия свят, като място за тяхната акция. Ораторите по време на акцията отбелязаха, че ценности като любов и доброта, присъщи на тяхната религия, „са несъвместими с разселването и потисничеството на палестинците“.

„Това беше малобройно събиране, но мнозина от нашата еврейска общност се присъединяват към това движение, тъй като стават по-наясно какво правят израелците спрямо палестинците в името на еврейската сигурност“, каза една от представителите на движението Луси Браун . Тя добави, че с времето броят на подобни демонстрации ще се увеличава. „Може да има все повече и повече от тези събития в Ню Йорк, Вашингтон, Чикаго и много други градове и щати“, каза Браун.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук