Израелската армия е поразила вчера общо 68 военни цели на палестинската радикална групировка ХАМАС в сектора Газа в отговор на убийството на израелски войник по граница с Газа. По-късно дойде новината, че еврейската държава е сключила примирие с палестинската групировка.

В „Туитър“ говорителят на армията Джонатан Конрикус уточни, че са унищожени два лагера на батальоните на ХАМАС в Зейтун и Хан Юнис. Сред унищожените цели са щаб, команден пункт на бригадите, подразделение на въздушните сили, включително склад с безпилотници, оръжейни складове, тренировъчни площадки и обекти на инфраструктурата.

Вчера израелски войник бе убит от палестински радикали по границата със сектора Газа, след като група палестински терористи откри огън срещу войници в северната част на границата. Говорителят на армията Джонатан Конрикус съобщи пред чуждестранни журналисти, че „именно този инцидент е отключил днешното изостряне на обстановката по границата”.

Днес ХАМАС и Израел се договориха за примирие, обяви представител на радикалната групировка. Палестинските групировки, действащи в сектора Газа, се съгласиха на примирие с Израел със съдействието на ООН и Египет, добави телевизия „Ал Арабия”. Примирието влезе в сила в полунощ в петък срещу събота. Палестинската страна трябваше да го приеме, след като в петък израелската армия порази за няколко часа 68 цели на ХАМАС в сектора Газа в отговор на убийството на израелския войник. От началото на годината неколкократно Израел е нанасял удари по групиросвката, която прави опити да отвръща с изстрелване на ракети по неговата територия.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!