Бенямин Нетаняху
на снимката: Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Президентът на Израел в сряда възложи на премиера Бенямин Нетаняху да състави ново правителство след избори от миналата седмица, които не излъчиха ясен победител,съобщиха от неговият кабинет. Съобщението последва съвместна среща между президента Реувен Ривлин, Нетаняху и основния претендент на премиера Бени Ганц.

Премиерът Бенямин Нетаняху има още един шанс да състави правителство, след като не го направи след изборите през април, коментира „Джерусалем пост“, след като президентът Реувен Ривлин даде мандат на лидера на „Ликуд“.

Президентът Реувен Ривлин официално даде на Нетаняху четири седмици за съставяне на правителството, след като среща с лидера на „Синьо и бяло“ Бени Ганц не успя да постигне пробив.

„Нетаняху има повече шанс да състави правителство“, каза Ривлин в реч заедно с Нетаняху.

Ривлин каза, че е дал мандата на Нетаняху, тъй като е получил 55 препоръки от членове на Кнесета, в сравнение с 54 за Ганц. Той призова партиите да спрат да се дисквалифицират взаимно. Президентът изрази съжаление, че не се формира правителство за единство.

Нетаняху вече има блок от 55 депутати от своята Ликуд и неговите съюзници. Но ще му бъде необходима и подкрепа от Израел Бейтену или „Синьо и бяло“, за да сформира правителство. Засега всички многократно са отказвали.

Ако Нетаняху се провали, Ривлин може да даде мандат на Ганц или на друг кандидат от „Ликуд“. Той би могъл също да каже на председателя на Кнесета Юли Еделщайн, че няма кандидат. Ако това се случи, ще има 21 дни, в които всеки кандидат може да се опита да събере 61 депутати зад себе си и да сформира правителство.

Източници, близки до Ривлин, заявиха във вторник, че е най-вероятно той да определи кандидат за съставяне на правителство чак следващата седмица след празника Рош Хашана. Но след като в първоначалните разговори между „Ликуд“ и „Синьо и бяло“ не беше постигнат напредък, Ривлин промени решението си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!