Ново изследване установи, че слушането на рап музика и пиенето на силно кафе може да подобрят рефлексите на водача по време на шофиране. CX Lab и U Switch достигнаха до това заключение след провеждане на експерименти върху над 100 шофьори на автомобили.

„Всички участници първо гледаха няколко видеоклипа от теста за възприемане на опасността и трябваше да натиснат бутон в момента, в който забележат някоя от опасностите на пътя“, казват авторите в доклада си за експеримента.

След като определили колко време отнема на всеки шофьор да реагира на опасността, участниците били помолени да повторят теста, но този път, след като изпият чаша силно кафе, слушат саундтрак с шума, който издават деца, докато играят, слушат рап, техно, хеви метъл, класическа или джаз музика.

Изследователите установяват, че кафето или кофеинът имат най-голям ефект върху шофирането, помагайки на шофьорите да спират със средна скорост от 70 метра в час при скорост от 70 километра пред онези, които не го консумират.

Втората най-значителна разлика във времето, необходимо за реакция на опасността от шофиране, е слушането на рап музика, която имала най-голям положителен ефект върху рефлексите от шест различни жанра и помогнала на участниците да спрат автомобила средно в отсек от 16 метра, съобщава „Ню Йорк Пост“.

Установено е също така, че жените реагират на опасността средно няколко секунди по-бързо от мъжете.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!