Алкохол

Хората, които не пият никакъв алкохол, умират по-рано. Това са открили учени от Тексаския университет.

Чувство, което всеки познава: Срещате се с приятели, пиете няколко чашки вино, наслаждавате се на вечерта и изведнъж вече сте леко подпийнали. Неприятната част обаче идва на следващата сутрин, когато стаята се върти, гади ви се и имате махмурлук.

В подобни случаи се проклинате за н-ти път и си казвате, че трябва да се грижите по-добре за тялото и за здравето си, за да не се налага да преживявате този кошмар отново и отново.

Какво обаче, ако пиенето не вреди, а напротив: поне, ако става въпрос за удължаване на годините живот?

По-дълъг живот благодарение на умереното пиене             

Според проучванията на Тексаския университет хората, които от време на време пийват джин с тоник или пък чаша вино, живеят по-дълго от заклетите трезвеници и от алкохолиците.

Невероятно, но факт! В продължение на 20 години учените са изследвали смъртността на 1824 човека, които са се включили в експеримента и откриват, че 69% от трезвениците и 60% от алкохолиците умират по-рано от изчислената средна продължителност на живота. При хората, които пият по поводи обаче това са само 41%.

Учените в Тексаския университет са изолирали други фактори, които също могат да са от значение, като спорт, социален живот, пари и работа, за да може резултатът да бъде по-точен. Така става ясно, че алкохолът наистина удължава живота. Защо това е така обаче, никой не може да обясни напълно. Предполага се, че на хората с пълноценен социален живот им е приятно да пийват от време на време и това влияе положително на психиката им. От друга страна, хората, които изобщо не пият, изпадат по-често в депресивни състояния.

Умереното пиене

Колко алкохол трябва да пием, за да ни влияе той положително? Според „Business Insider” всеки трябва да пие с мярка, защото алкохолът може да стане причина и за много заболявания. Лекарите съветват, че мъжете не трябва да пият в продължителен период от време повече от 600 милилитра бира и 300 милилитра вино на ден. За жените пък границата е 300 милилитра бира и 150 милилитра вино на ден.

Затова не се съдете прекалено много и пийвайте от време на време любимата си алкохолна напитка с приятели.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!