Парламентът ще изслуша служебния министър на финансите Росица Велкова относно изпълнението на бюджетните приходи и разходи и състоянието на фискалния резерв към момента. Това е първа точка за днес в приетата програма на Народното събрание за тази седмица. Изслушването е по искане на депутати от ПГ на „БСП за България“.

В края на април от БСП разкритикуваха предложения проект на бюджет от служебния кабинет за 2023 г., в който, според тях, има необосновани разходи, занижени приходи и е антисоциален. Тогава от партията настояха служебните министри да представят списък на проектите, които ще финансират с предвидените 10 млрд. лв. капиталови разходи, както и министърът на финансите да направи отчет за изпълнението на бюджета досега.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че имат въпроси към финансовия министър – вярна ли е информацията, че за първите месеци на годината са изхарчили повече от предвиденото по закон и че първият транш от парите по Плана за възстановяване и устойчивост не е изхарчен по предназначение. Настояваме това изслушване да се направи в Народното събрание в открито заседание, което да се излъчва пряко, заяви тогава тя.

След изслушването на финансовия министър днес ще има редовен парламентарен контрол. В него е предвидено да участват министрите Асен Меджидиев, Найден Тодоров, Росица Карамфилова, Никола Стоянов, Весела Лечева, Явор Гечев, Иван Шишков и Крум Зарков.

Източник: БТА

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук