лични данни, киберсигурност, дезертьори

Данните на близо 1000 бегълци от Северна Корея са изтекли след като е бил хакнат компютър в център за презаселване в Южна Корея, съобщават официални лица. Стана ясно, че устройството е било заразено със „злонамерен код”.

Смята се, че това е първата голяма атака срещу лични данни на севернокорейски дезертьори, която се случва в Южна Корея. Към момента идентичността на хакера и неговите мотиви все още не са известни.

Центърът, от който са изтекли данните е един от 25-те института, управлявани от Южна Корея, които помагат на севернокорейски бегълци да започнат нов живот в страната.

В ОПАСНОСТ ЛИ СА СЕМЕЙСТВАТА НА ЗАСЕГНАТИТЕ?

Северна Корея не знае самоличностите на всички граждани, които са избягали от режима – някои все още се водят в неизвестност или са регистрирани като мъртви.

Според някои анализатори има опасност семействата на 997-те бегълци, чиито лични данни са откраднати, да бъдат преследвани в Северна Корея, съобщава ВВС. Може да се наложи дезертьорите, потърсили убежище в Южна Корея, да сменят имената си, телефонните си номера и адресите си.

Други експерти смятат, че това може да не е първата кибератака, насочена срещу севернокорейски бегълци, но това все още не е потвърдено. Властите в Южна Корея взимат мерки, за да предотвратят подобни посегателства в бъдеще.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук