ракетна система HIMARS

След като България и Румъния от десетилетия не бяха инвестирали сериозно в отбрана, понеже нямаше изгледи за евентуална заплаха, а и двете страни са членки на НАТО, изведнъж агресията на Русия в Украйна създаде нови реалности относно отбраната. През последните 2-3 години и двете страни започнаха да усилват своите възможности за отбрана и съответно да увеличават военните си бюджети.

Модернизацията на българската армия продължава активно през следващото десетилетие

Кабинетът на Николай Денков прие в края на миналата година Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г., която предвижда финансиране от над 18,2 млрд. лв. В тази сума влизат и вече сключените договори за два транша изтребители F-16, нови патрулни кораби и сделка за бойни машини „Страйкър“ – за общо над 8,8 млрд. лв. Така, оставащите средства за продължаване на модернизирането на армията до 2032 г. са в размер на 9,4 млрд. лв. Тези сметки са направени при отделяне на 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) за отбрана.

Планираните проекти за модернизиране на въоръжените сили на страната са общо 13:

 • Основна бойна техника за батальонни групи на Сухопътни войски
 • Нови трикоординатни радари
 • Брегови противокорабни ракетни комплекси
 • Комуникационно-информационната поддръжка на дивизионен щаб
 • Зенитно-ракетни комплекси със среден/голям обсег на действие
 • Система за противовъздушна отбрана (ПВО) на механизирана бригада
 • Ракетна система за залпов огън с повишена мобилност (HIMARS)
 • 155 мм гаубици
 • Безпилотни летателни системи от среден и висок клас с ударни възможности
 • Бойни вертолети
 • Противоминни кораби
 • Способности за преодоляване на сухи и водни препятствия
 • Ракетни катери

Освен закупуването на техника, правителството предвижда и 4 инфраструктурни проекти:

 • ремонт и оборудване на щаб на дивизия;
 • изграждане на база край Ямбол за бойната група на НАТО;
 • модернизиране на пристанища на военноморските сили (ВМС) в Бургас и Варна.

За 2024 година румънската армия има „рекорден“ бюджет

Министерството на отбраната на Румъния планира серия важни покупки на оборудване и модернизация на въоръжените сили. Румънската армия осъществи през последните години редица съществени военни покупки – от първите ракетни системи Пейтриът (Patriot), до самолетите F-16, купени първо от Португалия, а след това и от Норвегия, от реактивните артилерийски системи ХАЙМАРС (HIMARS), до бронетранспортьорите Пираня 5 (Piranha 5) и военните камиони Ивеко (Iveco), от дроновете Байрактар TB-2 (Bayraktar TB-2) и Уочкийпър (Watchkeeper) до противокорабните ракети NSM. В момента румънската армия има в ход 20 големи програми за покупки на военно оборудване, а програмите, които се намират в различни стадии на развитие в министерството на отбраната, са общо 60. През настоящата година ще бъдат стартирани 15 нови програми за значими военни покупки, като две от тях се отнасят до военноморските сили, предаде БТА, като се позовава на новинарският сайт Хотнюз.

Днес Румъния откри и център за поддръжка на американските ракетни системи ХАЙМАРС (HIMARS). Специализираното издание „DefenseRomania“ определя събитието като „исторически момент за отбранителната индустрия в Румъния“ и отбелязва, че това ще бъде първият център от този тип в Европа и в него ще бъдат ремонтирани системи HIMARS и на съседни страни, включително Украйна.

В момента втората най-гореща точка след Балтийските страни и Полша е Черноморският регион, и Слава Богу, това беше осъзнато и от нашите съюзници от НАТО.

Вече е ясно за всички, че режимът на Путин е в настъпление. Колко ще трае това настъпление и в какви форми ще се разгъне, засега никой не може да каже. Но това предвещава по-големи разходи за отбрана и по-интелигентно поведение на българската армия и военни, за да действат в защита на интересите на България. Нужно е и полагане на по-сериозни усилия от страна на обществото, за да има по-реална преценка за ситуацията.

А тези, които говорят за мир и разоръжаване под диктата на Путин не си струва да бъдат споменавани, понеже това са гласовете на руската пета колона у нас, а тези хора са доказали във времето, че обичат Русия повече, отколкото обичат България, като редовно развяват руски знамена по време на нашите национални празници.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук