язовира

След като миналата седмица министърът на околната среда и водите Емил Димитров предупреди за водна криза и водни бунтове по Южното ни Черноморие БСП в Бургас се активизира и поиска извънредна сесия на Общинския съвет.

Очаква се на нея ще бъдат изслушани представители на екоминистерството, ВиК дружеството и кметът на града Димитър Николов.Извънредната сесия е насрочена за 14,00 часа.

По-рано от ВиК дружеството в Бургас заявиха, че имат готов идеен проект за осигуряването на резервни количества питейна вода от язовирите Порой и Ахелой. Те ще бъдат използвани, ако продължава да спада нивото на язовир, който водоснабдява Бургаска област- Камчия. 60 млн. лева е стойността на проекта. Парите са осигурени от държавната компания „ВиК холдинг“.

Близо 3 години продължава сушата в Бургаска област. Това е причината за намаления дебит на река Камчия. От „ВиК“ дружеството са изчислили, че количествата вода в момента в язовир Камчия ще стигнат до края на  май. Дотогава трябва да е готов проекта за осигуряването на резервни количества питейна вода от язовирите Порой и Ахелой.

Община Бургас е създала комисия, която също да изготви проект за осигуряването на резервни количества питейна вода.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!