Само за един ден в Испания са регистрирани 1 500 нови случая и вече общият брой в страната е 5 700. В тази връзка италианското правителство предприе аналогични мерки като България. Забранява се всякакво придвижване на гражданите, които не са крайно необходими. Испанците ще могат да ходят в болница и да си купят лекарства, да оказват помощ на възрастни, деца и хора със специфични потребности, както и да посещават банки.

Испания, коронавирус, мерки

Засега най-засегнатата държава в Европа е Италия с над 17 000 случая (над 1200 смъртни), но изглежда, че Испания, Франция и Германия следват същия модел на нарастване на случаите.

Основната разлика е, че в другите европейски държави смъртността е много по-ниска от тази в северната италианска провинция Ломбардия.

Испания, коронавирус, мерки

В столицата на Испания – Мадрид има най-много заразени – 3 000 души.

Извънредните мерки в Испания означават, че властите ще могат да претърсват вещите, автомобилите и друго имущество на гражданите, за да се уверят, че те спазват наложените забрани за придвижване. Новите разпоредби ще са в сили от понеделник.

Всички структури за сигурност в страната временно ще са на подчинение на Министерството за външните работи.

Испания, коронавирус, мерки

Това се отнася дори за специфичните полицейски сили на Каталуня и страната на баските- „Мосос Д’ескадра“ и „Ерцайнца“.

Днес от Световната здравна организация съобщиха, че Европа вече е „епицентър“ на заразата, защото на континента се наблюдава по-бързо разпространение на заразата, отколкото по-рано в Китай. Пекин вече обяви, че заразяването е овладяно.

Испания, коронавирус, мерки

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!