Коронавирусът в Испания

Централните власти в Испания обявиха извънредно положение в Мадрид, което предвижда частично затваряне на града, съобщи „Гардиън”. Министърът на здравеопазването Салвадор Ила заяви, че мерките ще останат в сила в продължение на две седмици. Той подчерта, че други европейски градове са предприели подобни или по-драстични действия, въпреки че имат много ниски нива на инфекция.

Ограниченото затваряне предвижда забрана за несъществено придвижване в и извън затворените зони, като се разрешава хората да пътуват до работните си места или при нужда от медицинска помощ.

Баровете и ресторантите, които са задължени да работят с 50 % от капацитета си, трябва да затворят до 23:00 часа.

Правителството на амтономната област Мадрид неохотно се подчини на заповедта, но обжалва това решение пред съда с аргумента, че собствените му действия поставят ситуацията под контрол и че централното правителство няма право да се намесва.

Исабел Диас Аюсо призова гражданите на Мадрид да останат в града през уикенда, но ръководената от нея администрация отказва да изпълни призивите на правителството за по-строги мерки.

Регионалният министър на здравеопазването на Мадрид Енрике Руис Ескудеро определи извънредното положение като „неоправдана атака срещу хората в Мадрид“.

До четвъртък Испания регистрира общо 848 324 случая на COVID-19, което е ръст от 12 243 в сравнение с предишния ден, като една трета от всички случаи са именно в регион Мадрид.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!