ЕП, европейски парламент, Страсбург

Председателят на ЕП и лидерите на политическите групи решиха да проведат извънредно пленарно заседание, за да продължат работата по специалните мерки за борба с пандемията, съобщиха от ЕП.

В дневния ред ще има дебат със Съвета на ЕС и Комисията относно гласуването на резолюция за координираните действия на ЕС за борба с пандемията от COVID-19 и нейните последици. ЕП е готов също да гласува всички законодателни или бюджетни предложения, подготвени навреме от Европейската комисия, за да отговори допълнително на настоящата ситуация.

След последната среща на Председателския съвет председателят на ЕП, Давид Сасоли заяви: „Нашето послание е ясно: демокрацията продължава да функционира. Всички парламентарни органи продължават да работят за справяне с пандемията от COVID-19. Ние гарантирахме, че членовете на ЕП продължават да могат да провеждат дистанционно своите срещи, да участват в дебати, да предлагат изменения и да гласуват. Европа реагира и показва силата на нашите съвместни действия. Ще бъде направено много повече, особено ако всички работим заедно в борбата да победим този вирус. Като Парламент искахме да направим своя принос и да дадем малък пример, затова предоставихме на властите в Брюксел част от сградата ни да се използва за болнични грижи, както и парк от 100 превозни средства. Готови сме да направим същото с нашите офиси в Люксембург и Страсбург, ако има нужда. Ние сме Европа, нашата сила е нашата солидарност.“

Настоящите предпазни мерки, приети от Европейския парламент за ограничаване на разпространението на COVID-19, не засягат работата по законодателните приоритети. Основните дейности са намалени, но се поддържат, за да се гарантира запазването на законодателните, бюджетните и контролните функции на институцията.

Парламентът се съгласи да въведе алтернативна система за дистанционно гласуване. С оглед на общественото здраве, то ще даде възможност да се провеждат гласувания чрез подходящи предпазни мерки, за да се гарантира, че подадените гласове на членовете са индивидуални, лични и свободни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук