древна жена
Така е изглеждала жената според днк материала извлечен от древна дъвка.

Това е първият случай, когато цял древен човешки геном е извлечен от нещо различно от кости, заявиха изследователите.

Благодарение на следите от зъби, които е оставила в древна „дъвка“ предшественичката на викингите, наречена Лола, учените са успели да получат ДНК, която са използвали за дешифриране на нейния генетичен код.

Жената вероятно е имала мургава кожа, тъмнокестенява коса и сини очи.

Д-р Ханес Шрьодер от университета в Копенхаген заяви, че „дъвката“ – всъщност е дървесен катран и е много ценен източник на древна ДНК, особено за времеви периоди, в които няма човешки останки.

„Удивително е, че получихме пълен древен човешки геном от друг материал, освен от кости“, каза той.

Целият генетичен код или геном на жената беше декодиран и използван за да се изчисли как е изглеждала. Тя е била генетично по-тясно свързана с ловци от континентална Европа, отколкото с онези, които по това време са живеели в централна Скандинавия.

Вероятно е произлязла от население на преселници, които са се преместили от Западна Европа, след като ледниците са се отдръпнали.

Други източници на ДНК свидетелстват за живота в Силтхолм на остров Лоланд – датска територия в Балтийско море.

„Това е най-големият обект от каменна ера в Дания, а археологическите находки предполагат, че хората, които са заселили мястото, са се възползвали добре от природните ресурси в неолита. Това е периодът, в който е поставено началото на отглеждането на домашни животни в Южна Скандинавия“, каза Теис Дженсън от университета в Копенхаген.

ДНК-то на Лола, извлечено от дъвката дава представа за развитието на човешките патогени през годините.

„Да можем да възстановим тези видове древни геноми на патогени от материал като този е доста вълнуващо, защото можем да проучим как са се развили и как са се различавали от щамовете, които присъстват в наши дни“, заяви д-р Шрьодер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!