Служебното правителството одобри 20 млн. лева допълнително към бюджета на Министерството на здравеопазването за купуването на ваксини за задължителния имунизационен календар. Причината е, че в бюджета за тази година не са предвидени достатъчно средства за нуждите на задължителната имунопрофилактика.

Допълнителното отпускане на пари за ваксини обаче не е прецедент. През 2016г. по същото време кабинетът пак отпусна 20 млн. лева за задължителните имунизации. Поради създадения недостиг на ваксини заради провалени търгове се беше натрупал голям контингент неимунизирани деца, които бяха предвидени за ваксинация през миналата година и това изискваше допълнителен ресурс.

Изпълнението и финансирането на Националния имунизационен календар е важна част от държавната здравна политика, тъй като осигурява превенция срещу редица сериозни заболявания. Сред тях аса като туберкулоза, тетанус, дифтерия, коклюш, полиомиелит, хепатит Б, кримска хеморагична треска, бяс, морбили, паротит и рубеола.

„С приетото правителствено постановление ще бъде осигурен необходимият финансов ресурс предвид социалната значимост на въпроса и реалния риск, пред който бе изправено министерството, да не може да сключи договори за закупуването на всички необходими ваксини и биопродукти“, посочват от здравното министерство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!