министерски съвет
Съставът на служебния кабинет все още не е ясен Снимка: БТА

Очаква се кабинетът да гласува Бюджет 2023, който трябва да влезе в сила от 1 август. В него е заложен дефицит от три процента на начислена основа, както се изчислява план-сметката по критериите на Брюксел. Това е ключово за присъединяването на страната ни към еврозоната.

В момента бюджетирането се извършва в условията на удължен закон.

Какво предвижда новия бюджет?

Минималната работна заплата се запазва, а парите за втората година майчинство се увеличават на 780 лева. От 1 юли пенсиите са с 12% нагоре. Залага се увеличаване на заплатите на учители и лекари, но сериозно недоволсвто се задава в системата на МВР, където вече започнаха предупредителни протести. Служителите искат 10% увеличение на заплатите.

И още – отпада намалената ставка на ДДС за газ и парно, което означава по-високи сметки с около 10 на сто. Ако бюджетът бъде одобрен в Министерския съвет, е възможно още в четвъртък да влезе в парламента.

Какво още ще разгледа МС?

Проект на решение за приемане на Списък на иновативните училища в България за учебната 2023/2024 г.  ще обсъди още Министерският съвет.

Кабинетът се очаква да одобри финансиране на политиката за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища по Закона за държавния бюджет от 2022 година.

Премиерът и министрите ще обсъдят и гаранционно споразумение между Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и България във връзка с договор за финансиране между ЕИБ и „Българската банка за развитие“ ЕАД на заем, отпуснат на Българската банка за развитие за малките и средните предприятия.

Източник: БТА/БНР

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук