храни, магазин
Инфлацията у нас все още е висока

Продукти от 17 основни вида храни да се предлагат с максимална надценка от 10%. Това предвижда проект на Закон за надценките на хранителните продукти, публикуван за обществено обсъждане на страницата на Министерството на икономиката и индустрията.

Със заповед на министъра на икономиката, съгласувана с министъра на земеделието, да бъде утвърден списък с храни, към които от търговците ще се прилага ограничението за максимална надценка.

Засега примерният списък включва: ориз, брашно тип 500, хляб „Бял“, хляб „Добруджа“, свинско месо – охладено, пилешко месо, охладена кайма, прясно краве мляко краве, кисело краве мляко, краве сирене, кашкавал от краве мляко, яйца размер М, млечно масло, олио, захар, зрял боб и храни за кърмачета.

Законът е временен – за 6 месеца и само за търговци с годишен оборот за предходната календарна година от над 30 млн. лв., които продават храни на дребно. Те ще са задължени да определят минимум по един продукт от всеки вид храни, приложени в списъка. Търговците ще са длъжни да формират крайна цена на избраните от тях продукти с максимална надценка от 10% върху цената на доставчика.

Законът забранява да се издават насрещни фактури за обратни услуги към доставчика. По този начин трябва да се пресече заобикалянето на разпоредбите – например търговец да декларира, че работи на минимална печалба, но да издава фактури за реклама, позициониране и др. към доставчика или производителя.

Търговците ще са дължни да поддържат достатъчни количества от продуктите с минимална надценка. Те ще бъдат белязани със специален знак, утвърден от Министерството на икономиката. Забранява се включването на имитиращи продукти сред определените.

Глобата да неопределяне на продукти с максимална надценка е до 2% от реализирания от търговеца оборот в страната през предходната. Ако търговецът не предостави данни за определените от него продукти, се налага глоба от 5000 лв., съответно имуществена санкция от 10 000 лв. За търговците, които не поддържат достатъчни количества от избраните продукти, глобата е от 5000 лв. до 50 000 лв., съответно имуществена санкция от 10 000 лв. до 100 000 лв.

Контролни функции по Закона за надценките на хранителни продукти ще имат Министерството на икономиката и индустрията и Комисията за защита на потребителите, подпомагани от Националната агенция за приходите и Българската агенция по безопасност на храните.

Заради поскъпването на храните наскоро стартира информационният сайт за наблюдение на цените на част от основните продукти. Интернет платформата вече е достъпна за всички на адрес www.foodprice.bg. Целта на платформата е по-голяма прозрачност за ценообразуването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук