Крум Зарков
Крум Зарков

Служебният кабинет не седи със скръстени ръце, а с пълни сили изпълнява повелята „Залудо работи, залудо не стой.“ Особено ревностен е в законодателната борба с продажните политици. Днес Министерският съвет за втори път одобри вече одобрен законопроект – за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности. Това съобщи на брифинг служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Ще припомним, че същият проект беше одобрен и внесен надлежно в деловодството на предишния парламент, но с мъки успя да стигне единствено до първо четене в пленарната зала. След което парламентът се разпусна и бъдещият законът остана „на трупчета“, без да бъде извървявана конституционната процедура докрай. Така сега се наложи упражнението да се повтори и да се извади новина от бивша новина.

„Ще се създаде орган, който да преследва корупцията. Да я преследва в наказателноправен смисъл, като я разследва. Ще разследва висшите етажи на властта и само тях. Ще ги разследва за корупционни престъпления и само за тях. Ще се съсредоточи там, където наистина боли“, разясни Крум Зарков нещо, което вече беше разяснено не веднъж и два пъти…

С цел още по-добро запаметяване буквата на закона, министърът обясни, че комисията ще бъде съставена от 5-има членове, които ще се избират от парламента, от президента и от върховните съдилища. „Тази комисия няма да има постоянен председател, а всеки един от петимата ще бъде председател за една година в общия им петгодишен мандат. Идеята е всеки един от тях да знае, че друг, избран от друг орган, ще погледне същите преписки само след няколко месеца. Под тяхно ръководство ще работят разследващи инспектори. Много от тях ще дойдат от специално звено в сегадействащата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ)“, каза той подробно. И изрази искрена надежда следващото Народно събрание да го приеме окончателно.

„Вече нямаме време за губене. Нямаме нужда да ни се казва от чужбина какви са собствените ни проблеми“, посочи Зарков.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук