На първото си заседание за новата 2018-та година, правителството одобри проект на споразумение между Министерския съвет и Българската академия на науките.

С него двете страни се договарят да работят съвместно за по-силно обвързване на научната дейност и финансирането на БАН с конкретни обществено значими, секторни или институционални задачи, като същевременно започнат обсъждане на принципите за финансиране на Академията.

Документът предвижда БАН да получи допълнително 15 млн. лв. за 2018 г. за сметка на планираните в централния бюджет средства за наука.

Те ще бъдат разпределени между звената на БАН въз основа на резултатите и оценката за научната дейност.

На Министерството на образованието и науката се възлага да изработи в сътрудничество с представители на научната общност механизъм за диференциран ръст на субсидията за стипендии на докторантите в зависимост от показателите от научната дейност и резултатите на научните организации и висшите училища.

С участието на останалите министерства и на научната общност МОН ще изготви и предложи за утвърждаване от правителството проекти на национални научни програми за финансиране на научни дейности с потенциално висока обществена възвращаемост.

С отделно постановление Министерският съвет отпусна предвидения в одобреното споразумение допълнителен трансфер за БАН за 2018 г. в размер на 15 млн. лева.

Припомняме, че след като беше обявен проектобюджетът за 2018г., учените от БАН излязоха на няколко протеста с искане за увеличаване на парите за наука. На 19.12.2017г., след среща с премиера Бойко Борисов и министри от кабинета, учените обявиха, че спират протестите.

Хронология на събитията вижте ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!