Хайредин

След извънредно заседание на правителството започна оглед на язовир „Рогозен 1“, за да се предприеме авариен ремонт на съоръжението, което застрашаваше две близки села. Правителството ще отпусне 3 млн. лв. за възстановяване на язовирите във врачанската община Хайредин. Ще бъде създадена и нова централизирана държавна структура за реакция при кризисни ситуации, решиха министрите днес. Държавата ще поеме грижата за всички язовири, които общините не могат да управляват, съобщава БНР.

Парите за язовир „Рогозен“, който създава опасност за жителите на две села в община Хайредин, са предназначени за допълнителни аварийно-възстановителни мероприятия, но най-голямата част от тях са предвидени за ремонта на преливника, който се руши от 2014-та година. Проект за реконструкцията има, но до момента средства не са били осигурени.

 „Месеци наред чувам пари, мерки… Трябвало специално постановление, но такова постановление не можело, защото влизало в разрез с обществените поръчки… Най-малкият проблем в случая са парите“, посочи премиерът Бойко Борисов.

Според главен комисар Николай Николов, директор на Национална дирекция „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението“, рисковата ситуация навсякъде в страната е овладяна.

„“Рогозен-1“ – нивото на язовира е паднало с 28 сантиметра. Нивата на всички реки в България задържат пълноводие все още под код „червен“ – тоест не смятаме, че има проблем за населението. Всички критични точки се наблюдават“, каза Николов.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че ще бъде създадена държавна централизирана структура за реакции в подобни ситуация.

„Предаварийна, сложна ситуация – да е в състояние да реагира веднага, без необходимост да се минават дълги и сложи процедури и да осигуряват техническа годност на съоръженията“, каза той.

По-рано министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че е създадена работна група за възстановяване на авариралите съоръжения.

„По разпореждане на премиера оттук, заедно с областния управител на област Враца, с кмета на община Хайредин, с колеги от Министерство на транспорт сформираме работна група в Министерство на енергетиката. Незабавно се включват екипи на предприятие „Язовири и каскади“, които ще окажат помощ и подкрепа, така че дейностите по възстановяване по авариите да започнат още днес, за да могат хората да бъдат спокойни и да бъде гарантирана тяхната сигурност“, каза Петкова.

А министър Емил Караниколов информира, че до дни ще бъде изготвен законопроект за промени в няколко закона и в Закона за водите, които да позволят държавата да поеме грижата над язовирите, които общините не са в състояние да стопанисват.

Вчера на среща на президента Румен Радев с институциите, отговорни за действия при кризисни ситуации, беше обобщено, че България се нуждае от национален център за наблюдение, реакция и управление в случаи на природни бедствия и кризи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук