Министерският съвет отпусна 113 милиона лева допълнително за нуждите на армията.

На заседанието на кабинета присъстваха генерали и представители на Българката армия и ВВС.

С проекта на постановление по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. се отпускат 33 433 000 за нуждите на централната администрация и за нуждите на Военномедицинска академия, съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

23 428 0000 ще се ползват за административно осигуряване и за строителство и обекти на Сухопътни войски, на ВВС за стационарната комуникационно-информационно система и за Военногеографската служба.

Девет милиона се дават по бюджетна програма медицинско осигуряване и за сградния фонд и медицинско осигуряване на ВМА.

На миналото заседания бяха гласувани 45 740 000 за поддръжка на самолетите МиГ 29 и летателната годност на 14 самолети СУ 25, както и четири милиона лева за служба сгради на служба Военна информация“, припомни Каракачанов.

„На миналото заседания за нуждите на армия гласувахме 134 милиона лева, а на днешното заседание по трите постановления още 113 693 000 лева”, каза Красимир Каракачанов.

И добави:

„С днешните решения МС осигури експлоатацията на пет вертолета Кугър през 2019 година с 10,9 млн. лева, както и пари за резервни части и инспекция на машините. За ремонт на вертолет Ми 17 се дават 817 000 лева. За комуникационни и навигационни системи на ВВС правителството даде 40 086 664 лева. Кабинетът отпусна пари и за модернизиране на информационната система на армията,включително и за мобилни и ръчни терминали по стандарта ТЕТРА”

АМ „ХЕМУС”

Правителството отпусна над 1.349 млн. лева за строежа на магистрала Хемус“ по бюджета на МРРБ за 2018 година.

„Парите се дават от централния бюджет чрез преструктуриране на разходи и трансфери. Тази сума ще се използва за изграждане на 134,2 километра на магистрала „Хемус“ от местността „Боаза“ до връзката с пътя между Русе и Велико Търново”, каза регионалният министър Петя Аврамова.

Общата дължина на магистралата трябва да е 420 километра, от тях са изградени 170 км.

„В момента се строят 26 километра – 9,3 км между Ябланица и местността „Боаза“ и при Буховци-Белокопитово – 16,3 км. Това е приоритет за програмата на правителството”, каза регионалният министър.

Премиерът Борисов от своя страна заяви, че с днешното решение правителството иска да направи строежа на магистралата необратим.

„Парите сме ги събрали с битката с корупцията и контрабандата и затова отпускаме изцяло бюджетни пари”, добави той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!