Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Правителството отпусна 21 768 368 лв. за финансово осигуряване на дейности по Националната програма „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала“ за 2023 г. Средствата са за изплащане на обезщетения за месеците септември­ – октомври 2023 г. при намаляване на числеността на персонала в образователните институции при промяна на структурата и състава, както и при прекратяване на трудовите правоотношения на друго основание, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Финансирането е за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за национални програми за развитие на образованието за 2023 г.

С друго свое решение от днес правителството обяви, че допълнителни възнаграждения за постигнати резултати от труда ще получат 3767 директори на общински детски градини, училища, центрове за подкрепа за личностно развитие и за специална образователна подкрепа. Те ще бъдат изплатени в зависимост от получения брой точки при оценяването от комисиите в Регионалните управления на образованието и съгласно Наредбата за нормиране и заплащане на труда.

За изплащането на допълнителните възнаграждения правителството одобри общо 6 302 693 лв., които са за сметка на намаление на утвърдени разходи по програмата „Училищно образование“ по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2023 г.

Средства ще получат 1679 директори на детски градини, 1951 директори на училища, 129 директори на центрове за подкрепа за личностно развитие и осем директори на центрове за специална образователна подкрепа.

Министерският съвет реши също, че държавата ще изплати компенсации на семействата на 1520 деца, за които не е осигурено място в детска градина в периода от 15 септември до 31 октомври 2023 г. За целта правителството отпусна 996 928 лева.

От тях 994 221 лева са за разходите за отглеждане и обучение на 1516 деца в Столичната община, а 2707 лева са за четири деца в община Пловдив.

Право на компенсация от държавата имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в държавни или общински детски градини, или училища, в които са кандидатствали, но липсват свободни места, уточнява БТА.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук